Organului reproductiv vechi de 400 de milioane de ani descoperit este unul dintre cele mai vechi exemple ale mecanismului de fertilizare internă la animalele vertebrate. Înţelegerea anatomiei acestor peşti ar putea oferi detalii despre evoluţia celorlalte vertebrate, inclusiv a omului. Descoperirea va fi publicată în următoarea ediţie a jurnalului ştiinţific „Nature”.
La începutul anului, o echipă condusă de paleontologul australian Dr. John Long, a avansat ipoteza că un peşte din era devoniană avea un organ ataşat de pelvis, fiind folosit pentru fertilizarea femelelor.
John Long, de la Muzeul Victoria, a declarata că „am descoperit o serie de structuri neidentificate în zona pelvisului unor peşti care sugerau existenţa copulaţiei, dar nu am putut identifica şi metoda folosită”.
Acum însă echipa a descoperit un organ lung, construit în totalitate din os, pe un alt specimen de peşte. Dr. Long spune că organul acesta era folosit de o clasă dispărută de peşti, numiţi placodermi.
„Este o descoperire importantă deoarece placodermii au fost peştii dominanţi până acum 70 de milioane de ani, dar nu ştiam nimic despre felul în care se înmulţeau.