A devenit o tradiţie ca înaintea fiecărui sezon competiţional marile cluburi ale Europei să îşi prezinte, pe lângă fotbaliştii achiziţionaţi, noul echipament de joc. Dacă celui de bază i se aduc de obicei mici modificări, tricourile de rezervă sunt un spectacol de culoare şi inserţii, care şochează retina şi împing ansamblul spre domeniul kitsch-ului.
Într-un top 10 al celor mai urâte tricori pe care le vom vedea în sezonul 2009/2010, propus de whoateallthepies.tv, regăsim cluburi mari ale Europei, precum Borussia Dortmund, câştigătoare a Ligii Campionilor, în 1997, care a găsit de cuviinţă să celebreze un secol de la înfiinţare prin postarea unor raze de soare pe fond negru.
Francezii de la Lorient ies în evidenţă prin combinaţia maro-bleu ciel, iar celor de la Olympique Lyon li s-a propus să facă translaţia de la roşu la negru pe un acelaşi tricou. La rândul lor, jucătorii clubului german de ligă secundă FC Augsburg vor fi recunoscuţi după A-ul foarte mare pe care îl vor purta pe piept.
Un tricou al lui VfL Bochum costă 45 de euro, aproape jumătate din preţul unuia al Stelei, dar nemţii au stricat formatul clasic, cu dungi albastre verticale, cu unele ce pornesc de la umăr şi le taie în unghi de 45 de grade. La belgienii de la Germinal Beerschot deranjează nuanţele ţipătoare de roşu şi galben pe echipamentul violet, iar Newcastle a ajuns la concluzia că nu se mai înţelege cu combinaţia alb-negru, cu care care a retrogradat din Premier League. În consecinţă, a ales un galben-muştar cu care vor atrage probabil toate insectele din zona St. James Park.
Echipamentul lui RC Lens este binecunoscut, dar acum roşul este invadat de inutile linii punctate de culoare galbenă, pe când Lazio rămâne surprinzătoare atât timp cât va continua să-şi păstreze tricoul azuriu. În prima divizie engleză, Tottenham a fost cea care a abdicat de la tradiţii, însă modernismul său s-a tradus prin trasarea câtorva linii galbene pe albul clasic.