Pot fi experienţe banale pentru cei mai mulţi dintre noi, însă pentru alţii şi simpla lor pronunţarea reprezintă adevărate coşmare. Live Science a făcut un clasament al fricilor de care unii dintre noi nu pot nicicum scăpa.
Dentistul
Aproape 20% dintre americani se feresc să treacă prin cabinetele de stomatologie din motive de anxietate sau frică. Cauzele sunt multiple: simpla repulsie la vederea unui scaun de dentist, o experienţă nefericită în trecut, frica de injecţie sau sentimentul neputinţei.
Câinii
Cinofobia - frica extremă de câini - nu ţine adesea de dimensiunea patrupedului. Potrivit psihologilor, această frică este căpătată după ce persoanele în cauză au fost muşcate de un câine sau au asistat la un caz în care altcineva a păţit aşa ceva.
Zborul
25 de milioane de americani ar face orice numai să nu urce într-un avion. Teama este graduală, de la mici angoase învinse în cele din urmă, până la adevărate atacuri de panică, încadrate la aviofobie. Cauzele pentru acest comportament sunt, de regulă, două: frica unei prăbuşiri sau claustrofobia, care poate antrena chiar şi atacuri de panică. Cu toate acestea, şansele unui accident aviatic de-a lungul unei vieţi sunt 1 la 20.000 faţă de 1 la 100 în cazul automobilelor.
Tunetele şi fulgerele
De frica fenomenelor fizice asociate furtunilor unii oameni ajung să se mute în zone cu climat mai prietenos. 73% dintre americani se înfricoşează atunci când vremea devine agitată. Mulţi dintre cei cărora le intră frica în oase în astfel de momente nu au însă curajul să-şi recunoască această slăbiciune.
Întunericul
Această teamă e specifică cu precădere copiilor, care ajung să dezvolte un întreag univers în jurul bau bau-ului. Hoţi care se ivesc din beznă, răpitori sau necunoscuţi ieşiţi din dulap ca să le fure jucăriile sunt doar câteva exemple care îi împietresc pe cei mici în vârful patului. Netratată, nictofobia poate rămâne o problemă chiar şi la vârsta adultă.
Înălţimi
Între 3 şi 5% dintre oameni suferă de acrofobie, altfel spuns au frică să privească în gol de la înălţime. Potrivit unor studii recente, pentru acrofobici clădirile par mai înalte cu până la 12 metri atunci când se află în vârful lor.
Ceilalţi oameni
Frica de a vorbi în public este resimţită de 15 milioane de oameni, spune Institutul American de Sănătate Mintală. Această teamă se poate agrava, fiind resimţită uneori şi în alte contexte precum mâncatul sau băutul de faţă cu alţi oameni decât cei din propria familie.
Păienjenii şi şerpii
Femeile sunt de patru ori mai predispuse decât bărbaţii la arahnofobie. Statistica poate avea o explicaţie evoluţionistă, speculează anumiţi oameni de ştiinţă: femeile dădeau peste astfel de vietăţi destul de des în momentul în care adunau mâncare, iar reculul în faţa lor le proteja atât pe ele, cât şi pe copii. Bărbaţii trebuiau, în schimb, să-şi asume mai frecvent diverse riscuri în activităţile de vânătoare.