Hârtia igienică reutilizabilă
Hârtia igienică de cea mai bună calitate este plăcută la atingere, însă extrem de nocivă pentru mediu. Pentru fabricarea lor sunt distruse păduri, iar utilizarea unui asemenea tip de hârtie face mai mult rău planetei decât conducerea unui Hammer, spun specialiştii.
Problema a fost rezolvată însă anul trecut, când au fost inventate şi intoduse pe piaţă şerveţele igienice reutilizabile. Realizate din material textil, aceste şerveţele eco-friendly oferă confortul unui produs de cea mai bună calitate, dar în acelaşi timp ajută şi la salvarea planetei. Singura problemă este că trebuie depozitate şi spălate periodic.
Prezervative eco şi lubrifiant natural din plante
Prezervativele sunt realizate din latex obţinut de la arborii de cauciuc. De asemenea, lubrifianţii conţin produşi pe bază de petrol, dar şi alţi compuşi chimici nocivi pentru sănătate.
Soluţia ecologiştilor: prezervativele eco şi lubrifianţii naturali. Compania French Letter a lansat o varietate de prezervative realizate din latex ecologic. O parte din banii obţinuţi din vânzarea prezervativelor vor fi donaţi muncitorilor de pe plantaţiile din Asia. În plus, pe piaţă a fost lansat şi lubrifiantul Yes Yes Yes realizat din plante şi certificat ca produs organic.
Lichefierea cadavrelor
Se pare că incinerarea şi îngroparea cadavrelor nu sunt foarte ecologice. Sicriul şi îmbălsămarea sunt clar interzise. Corpul umplut cu substanţe chimice se descompune în câţiva ani, iar toate substanţele nocive ajung în sol. Nici incinerarea nu este recomandată având în vedere că produce o ''amprentă de carbon'' considerabilă.
Soluţia ecologiştilor: dizolvarea cadravelor într-o substanţă din apă şi compuşi bazici. La această combinaţie se adaugă presiune şi căldură. Corpul este lăsat în astfel de condiţii până se lichefiază, iar lichidul astfel obţinut poate fi utilizat pentru fertilizarea solului. Specialiştii susţin că această metodă este foarte eficientă pentru că se realizează prin consumul unei cantităţi mici de energie, cu emisii de carbon puţine, fără a se folosi mercur, precum în cazul incinerării sau îngropării cadavrelor.
Sutienul, generator de energie
Scriitoarea americană Adrienne So a descoperit o metodă de a produce energie prin mişcarea naturală a sânilor.Elementul de bază este un sutien realizat din material textil special, la care se adaugă câteva fire care să conducă enrgia electrică creată prin mişcarea naturală sânilor. potrivit inventatoarei, un astfel de ''dispozitiv'' produce o cantitate de energie suficientă pentru a alimenta un telefon mobil sau un iPod. Cu cât sânii mai mari, cu atât se produce mai multă energie.
Farfurii din urină de porc
Multe farfurii şi ustensile de unică folosinţă sunt realizate din plastic, pentru fabricarea căruia se folosesc combustibili fosili. În plus, plasticul se descompune în câteva sute de ani.
Soluţia: farfurii din urină de porc. Compania daneză Agroplast foloseşte uree din urina de porc pentru a produce bioplastic, folosit ulterior pentru realizarea unor farfurii şi ustensile de băcătărie biodegradabile.
Energie electrică produsă pe ringul de dans
Pentru a reduce consumul de energie electrică şi costul acestuia, un club din Londra şi-a pus clienţii să genereze curent electric. Clubul londonez Bar Surya şi-a dotat podelele cu arcuri speciale, care atunci când sunt apăsate de dansatori produc energie electrică. Proprietarul clubului susţine ca dansul clienţilor săi asigură 60% din energia necesară.
Baterii din urină
Urina a stat la baza multor produse ecologice create în 2008. Dacă în cazul ustensilelor de bucătărie danezii au folosit urină de porc, pentru bateriile ecologice s-a apelat la urină de om.
Oamenii de ştiinţă din Singapore au descoperit o metodă de a folosi urina pentru a produce o reacţie chimică care alimentează cu energie o baterie rudimentară.Adăugaţi o picătură de urină la un amestec de clorură de cupru, magneziu şi cupru şi aţi obţinut suficientă energie pentru a alimenta o baterie AA.