Un cercetător propune o nouă teorie asupra plânsului. Potrivit descoperirilor sale, plânsul este o modalitate de a anunţa că ai lăsat garda jos. "Plânsul este un comportament de înaltă evoluţie", explică Oren Hasson, biolog specialist în evoluţie la Universitatea Tel Aviv, din Israel. "Din analiza mea reiese că lacrimile sunt un semn de scădere în activitatea funcţiilor defensive, un semn de supunere, un strigăt de ajutor sau chiar un semn de ataşament", spune Hasson, citat de LiveScience.
Plânsul, ca urmare a unor emoţii puternice, este unic speciei umane. În trecut, se credea că lacrimile ajută la eliminarea unor chimicale sau că, pur şi simplu, ne fac să ne simţim mai bine. La bebeluşi, se credea că plânsul este un semn de boală.
Hasson atrage însă atenţia că plânsul ne înceţoşează privirea, fapt ce pune piedici în calea unui comportament agresiv. Astfel, el susţine că plânsul este de fapt un semn de vulnerabilitate, o strategie ce ne poate lega emoţional de cei din jur. "De exemplu, prin plâns îi poţi arăta unui atacator că eşti supus, cerând astfel îndurare duşmanului. Sau atragi simpatia celor din jur, fiind şi aceasta o strategie de apărare", explică omul de ştiinţă.
Mai mult, plânsul poate crea coeziune într-un grup, pentru că simbolizează o slăbire reciprocă a sistemului de autoapărare. "Desigur, eficienţa acestui comportament evoluat şi specific uman depinde de compania în care te afli când plângi. Strategia probabil nu va funcţiona la locul de muncă, unde emoţiile tind să fie ascunse", adaugă cercetătorul.
David Buss, psiholog în domeniul evoluţiei de la Universitatea Texas din Austin, SUA, crede că teoria lui Oren Hasson este originală şi plauzibilă. "Mulţi au speculat asupra funcţiei lacrimilor, dar ideea că au rolul de a crea un handicap este cu adevărat nouă", spune Buss.