Biologii care au văzut turma estimează că aceasta ar putea conţine un sfert din toate gazelele mongoleze de pe Terra, potrivit BBC.
"A fost uimitor. Nu ştiu dacă am fost surprins sau pur şi simplu speriat de ceea ce am văzut", a declarat Kirk Olson, de la Universitatea Massachusetts, SUA.
Gazelele mongoleze se adună în turme foarte mari. Grupuri care conţin peste 10.000 de indivizi sunt deseori zărite, iar cea mai mare turmă de până acum avea 80.000 de exemplare.
Olson crede că această adunare spectaculoasă a fost un eveniment natural, cauzat probabil de seceta severă. Gazelele au rămas rapid fără locuri de păscut, sfârşind toate în singurele zone verzi rămase.
Olson atrage însă atenţia că animalele nu vor putea supravieţui într-o turmă aşa de mare, deoarece întinderile mari de stepă cu iarbă sunt înlocuite de străzi, oraşe, conducte de gaze sau de petrol şi de agricultură.
Vânătoarea a distrus deja populaţia de antilope saiga şi de kulan, sau măgarul sălbatic mongolez. Olson speră că autorităţile vor avea grijă de gazele, înainte ca turmele lor să se micşoreze.