"Comisia Europeană este pregătită să asiste Republica Moldova cu ajutor microfinanciar, în funcţie de rezultatele misiunii Fondului Monetar Internaţional la faţa locului", a spus Reinhold Hack, director în cadrul direcţiei de relaţii externe a executivului european.
Hack a reprezentat Comisia Europeană la o dezbatere în comisia de afaceri externe din Parlamentul European (AFET) ce a avut loc luni seară la Strasbourg, în urma unei misiuni la Chişinău conduse de Marianne Mikko, şefa delegaţiei Moldova-UE din legislativul european.
Hack a explicat că ajutorul financiar al UE s-ar materializa prin "garanţii de împrumut extern", ca parte a unui pachet financiar ce ar putea fi negociat în luna mai de autorităţile moldovene cu FMI şi Banca Mondială.
El a atras atenţia că Republica Moldova este grav afectată de criza economică, înregistrând o scădere a producţiei industriale de 25% şi un deficit bugetar de 10% din PIB, precum şi o reducere drastică a sumelor trimise de la moldovenii care lucrează în străinătate.
Ajutorul CE ar fi însă condiţionat de progrese la capitolul democraţie şi stat de drept, a subliniat oficialul european.
"Există disponibilitate din partea Comisiei Europene de a sprijini Moldova politic şi financiar, dar şi Chişinăul trebuie să-şi facă temele. Dorim să vedem o investigaţie reală a evenimentelor ce au avut loc acolo, iar comisia de anchetă să includă şi membri ai opoziţiei", a spus el.
Pe de altă parte, oficialul CE a subliniat că UE ajută deja Moldova cu aproximativ 100 de milioane euro pe an prin mecanismul politicii de vecinătate şi prin proiecte de cooperare regională.
Sprijinul financiar european nu ar trebui să meargă exclusiv către guvernul de la Chişinău, ci şi direct către autorităţile locale şi către organizaţii neguvernamentale, a declarat, în timpul dezbaterii din AFET eurodeputatul Cristian Silviu Buşoi (PNL).