"În general, specialiştii sunt de părere că infracţionalitatea nu se reprimă printr-un cuantum cât mai ridicat al pedepselor", a declarat ministrul Justiţiei, într-o conferinţă care a avut rolul de a explica neclarităţile referitoare la noile Coduri, cel penal şi de procedură penală.
Cătălin Predoiu a mai spus că instanţele se orientează spre pragul mediu al pedepselor şi că nu trebuie să ne alarmeze coborârea pragului maxim la pedepse.
"Infracţiunea de furt calificat se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani, dar observăm că instanţele se orientează către limite de pedeapsă la jumătate sau chiar către minim", a explicat Predoiu, care a precizat că 80% dintre deţinuţii condamnaţi pentru furt calificat au pedepse de aproximativ cinci ani de închisoare. "Şi atunci vin şi întreb: pentru ce să menţin pragul de 15 ani?", a spus Predoiu.
De asemenea, ministrul a precizat că prostituţia, deşi nu va mai fi pedepsită cu închisoare, rămâne sancţionată contravenţional. "Noile schimbări nu legalizează prostituţia", a spus Predoiu.
"Legalizarea prostituţiei presupune o lege care să organizeze această activitate. Noi ne-am propus să reprimăm fenomenul prostituţiei prin politici penale moderne, adică atacând proxenetismul şi traficul de persoane", a mai spus Predoiu, care a menţionat că, în prezent, prostituţia este sancţionată contravenţional.
"Aceste coduri pot aduce o serie de elemente cu caracter de noutate care pot părea neobişnuite pentru practica noastră penală, pentru politicile noastre penale. Asta arată o dată în plus faptul că suntem atât de mult rămaşi în urmă şi că suntem inconsecvenţi", a spus Cătălin Predoiu.