Picasso, care romanţa povestea cumpărării castelului, se simţea aici ca în casa copilăriei, peisajele şi satul trezindu-i nostalgia anilor catalani. Pentru prima dată, familia a decis să deschidă castelul, până pe 27 septembrie, în acelaşi timp cu desfăşurarea expoziţiei "Picasso-Cézanne", la muzeul Granet din Aix-en-Provence, pentru care 100.000 de bilete au fost vândute în avans. Totuşi, accesul în sălile unde Picasso îşi petrecea zilele este strict supravegheat, neputând intra mai mult de 19 persoane simultan.
Când s-a mutat în castel, Picasso i-ar fi spus lui Jacqueline că "vor locui la Cézanne", pictor pe care îl admira, fără să-l fi întâlnit vreodată. În faţa patului, a ales să aşeze un tapet în negru şi roşu, culorile Spaniei, iar capul patului era pictat în liniile galbene şi verzi ale drapelului catalan, interzis de Franco. În sala de mese au fost aduse două Matisse-uri, " "Portretul lui Marguerite" şi "Natură moartă cu portocale". Jacqueline a devenit muza acestui loc, în care Picasso a locuit, cu intermitenţe, până în 1961, dând numele unui tablou "Jacqueline de Vauvenargues".
La moartea pictorului, survenită pe 8 aprilie 1973, trupul lui Picasso a fost transportat la Vauvenargues, unde, până la moartea ei, Jacqueline a revenit, în fiecare zi de 8 a lunii, să aducă o floare.
Până acum la deschiderea pentru public, în faţa castelului era o plăcuţă pe care scria "Muzeul este la Paris. Nu insistaţi, mulţumim".
În paralel cu deschiderea castelului de la Vauvenargues, la muzeul Granet din Aix-en-Provence are loc expoziţia inedită "Picasso-Cézanne", doi pictori care, deşi contemporani, nu s-au cunoscut nicioadată. Cu toate astea, Picasso a cumpărat patru picturi semnate Cézanne , printre care "Castelul negru". În 1958, Picasso i-a scris lui Kahnweiler. "Am cumpărat Sainte-Victorie a lui Cézanne"."Care?", a fost el întrebat. "Originalul", se povesteşte că ar fi răspuns, emoţionat, Picasso. În realitate, Picasso cumpărase 1.100 de hectare ale versantului nordic Sainte-Victorie, la poalele căruia se afla castelul Vauvenargues.