Cartel Alfa solicită Guvernului stabilirea unui calendar clar de discuţii în vederea majorării salariului minim pe economie de la 600 lei la 800 lei, pentru a menţine puterea de cumpărare a populaţiei, a declarat marţi pentru NewsIn, vicepreşedintele confederaţiei sindicale, Octavian Luca.
"Salariul minim trebuie să crească din a doua parte a anului pentru refacerea puterii de cumpărare în condiţiile în care, raportat la euro şi creşterea preţurilor, puterea de cumpărare a scăzut în acest an cu aproape 30% faţă de anul 2008", a precizat liderul Cartel Alfa.
Într-o scrisoare deschisă trimisă Ministerului Muncii şi preşedinţilor PSD şi PD-L, reprezentanţii confederaţiei sindicale mai solicită demararea, de urgenţă, a negocierilor pentru legea de salarizare unitară în sectorul bugetar şi stabilirea clară a unui calendar al negocierilor privind măsuri concrete de conservare a locurilor de muncă, în toate sectoarele de activitate.
"Nu acceptăm ca, în condiţiile în care puterea de cumpărare a românilor a scăzut, din decembrie până în prezent, Guvernul să vină cu propuneri de scădere, prin lege, a salariilor. Considerăm că, prin această ordonanţă de urgenţă, Guvernul manifestă o atitudine dispreţuitoare faţă de principiile dialogului social şi necesitatea de concertare a actorilor sociali", a mai spus Luca.
Vicepreşedintele Cartel Alfa susţine că federaţiile sindicale sunt hotărâte să scoată în stradă "toţi şomerii" dacă până la 31 martie nu vor putea fi observaţi paşi concreţi din partea Guvernului pentru rezolvarea acestor probleme.
Sindicaliştii au anunţat că, în cazul în care ordonanţa care reduce sporurile şi primele va intra în vigoare, în numai câteva zile se vor organiza şi vor ieşi în stradă pentru a protesta. În plus, sindicaliştii intenţionează să acţioneze Guvernul în judecată. "Îi vom acţiona în judecată şi vor avea mii de procese pentru că ei atacă pur şi simplu legislaţia din această ţară, care este în vigoare în acest moment", a mai spus vicepreşedintele Cartel Alfa.
De asemenea, sindicaliştii susţin că vor cere Guvernului să prezinte planul anticriză stabilit pentru redresarea economiei româneşti.
Şi Federaţia Mecanicilor de Locomotivă ameninţă cu proteste, dacă Ministerul Transporturilor nu va renunţa la disponibilizarea a 12.000 de angajaţi CFR. Sindicaliştii susţin că propunerea directorilor CFR este ilegală pentru că nu s-au căutat soluţii de evitare a concedierilor sau de reducere a numărului acestora. De asemenea, mecanicii cred că disponibilizările în masă ar produce colapsul sistemului de asigurări sociale.
"Vom cere Guvernului să arate acel plan anticriză, pe care noi l-am discutat de trei luni de zile, măsurile acelea prin care să ajute populaţia să iasă din acest marasm al neîncrederii şi al unei lipse de a-ţi putea duce traiul de azi pe mâine'', a mai spus Apostoiu.