Preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu, mizează pe o mai bună gestionare a fondurilor europene şi pe simplificarea legislaţiei din domeniul fiscal.
Şeful statului speră ca printr-o bună gestionare a politicilor fiscale şi monetare, România să poată adera la zona euro în anul 2014. De asemenea, Traian Băsescu a anunţat că vrea păstrarea cotei unice de 16 la sută şi adoptarea legii răspunderii fiscale.
De cealaltă parte, candidatul PNL, Crin Antonescu vrea scăderea cotei unice de impozitare la 10 la sută, diminuarea TVA la 15 la sută şi scăderea contribuţiilor sociale cu până la 50 de procente. Antonescu susţine că locurile de muncă în zonele defavorizate pot fi create prin pachete de stimulente fiscale acordate întreprinderilor mici şi mijlocii. Nu în ultimul rând, candidatul liberal vrea ca aderarea la zona euro să fie prioritatea politicii monetare a României.
La rândul său, candidatul PSD, Mircea Geoană vrea ca Taxa pe Valoarea Adăugată să fie diferenţiată pentru produsele de bază, profitul reinvestit să nu fie impozitat, iar după 2010, contribuţiile fiscale să fie reduse.
Geoană crede, de asemenea, că veniturile de peste 3.000 de lei trebuie să fie impozitate cu 20 la sută. Pentru atragerea banilor europeni, Mircea Geoană insistă pentru înfiinţarea unui Comandament naţional.
Indiferent de ofertele economice ale candidaţilor la preşedinţie, agenţiile de rating Standard&Poor’s, Moody’s şi Fitch susţin că priorităţile României trebuie să fie consolidarea bugetului, şi respectarea acordului cu FMI şi Uniunea Europeană.