\"Azi suntem în situaţia în care aşteptăm să vedem care sunt propunerile politice ale celor două partide în aşa fel încât PNL să-şi poată defini o poziţie în perspectiva turului doi. Eu cred că trebuie să plecăm de la un set de principii fundamentale, democratice pe care trebuie să le avem în vedere în perspectiva oricărei construcţii politice de viitor. Nu cred că trebuie să se în discuţie acum posturi, ci trebuiesc fundamentate bazele construcţiei democratice şi a cooperării şi colaborării între partidele politice din România\", a declarat Tăriceanu.
\"Eu personal nu am nicio preferinţă şi nici colegii mei nu cred că au o preferinţă. Va trebui să discutăm care sunt ofertele lor politice, către ce doresc să îndrepte această ţară, cum văd ei viitorul politic şi să vedem dacă vederile noastre pot să se potrivească cu vederile lor, dacă ne putem apropia aceste puncte de vedere. Cred că acesta este punctul de plecare în orice discuţie serioasă privind viitorul Romîâniei şi nu în ultimul rând şi ieşirea din actuala criză politică în care ne aflăm şi care a fost pusă în paranteză datorită alegerilor. Eu vad posibilă o înţelegere politică cu orice partid de factură democratică\", a declarat liderul deputaţilor liberali. Întrebat dacă îşi menţine declaraţia de dinainte de turul unu că nu vede posibilă o nouă colaborare cu PD-L, Tăriceanu a răspuns: \"Am spus că mi se pare puţin probabilă ţinând cont de experienţa proastă pe care am avut-o cu PD-L în trecut\".
El a mai spus că în cursul zilei PNL va trebui să facă o reuniune în care va trebui să înceapă să discute variantele de negociere. \"Şi sigur că aşa cum şi celelalte partide politice care au participat la alegerile prezidenţiale îşi pun problema viitorului şi noi ne punem problema viitorului, dar dintro perspectivă care este detaşată faţă de lupta strictă pentru putere. Cred că avem o obligaţie ca partid de anvergură naţională, ca partid istoric, să veghem la respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept în România şi sigur că aceasta este în interesul larg al cetăţenilor\", a conchis Tăriceanu.
Preşedintele PD-L, Emil Boc, a declarat că românii au dat prin vot cel mai bun argument pentru o guvernare de dreapta, iar vicepreşedintele Ioan Oltean a precizat că PD-L şi PNL ar trebui să-şi gândească ofertele şi să vadă care sunt punctele comune. Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat de acord cu o reformă instituţională, dar una care să \"ducă la întărirea Parlamentului şi la eficientizarea lui, dar nu în sensul slăbirii lui\".
Fostul premier Tăriceanu a declarat înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale că nu exclude o viitoare alianţă cu PD-L la guvernare.