Hormonul, numit oxitocină, mai este cunoscut şi sub numele de hormonul ''socializării'' şi este implicat atât în dragostea romantică şi în prietenie, cât şi în cazul îngrijirii copiilor.
Oxitocina este de asemenea responsabilă şi pentru reducerea stresului, combatarea depresiei şi creşterea încrederii în oameni.
Cercetătorii japonezi au recrutat 55 de persoane care deţin câini. Acestea au fost puse să se joace cu animalele lor, după care li s-a cerut o mostră de urină pentru a măsura cantitatea de oxitocină. Oamenii de ştiinţă au măsurat nivelul de oxitocină atât înaintea contactului cu animalele, cât şi după o joacă de jumătate de oră cu câinii.
Un alt grup de ''control'' a fost dus într-o cameră cu animalele lor însă li s-a interzis să acorde atenţie câinilor.
Posesorii de câini care au avut contact vizual cu animalelor lor în medie două minute şi jumătate au înregistrat o creştere a nivelului de oxitocină de 20%. Celor cărora li s-a interzis contactul vizual cu animalele au avut însă o scădere a nivelului de oxitocină.
Biologul Takefumi Kikusui de la Universitatea Azuba din Japonia, care a condus această cercetare, a spus că această descoperire explică de ce persoanele care se joacă cu animalele lor îşi pot schimba aproape instantaneu starea emoţională, reducând din simpotomele anxietăţii şi depresiei.