WWF, al cărui raport se intitulează Where World’s Collide, atenţionează că aceste comori biologice, precum şi o mulţime de alte specii din Himalaya de est, sunt ameninţate de schimbările climatice.
Regiunea are o biodiversitate uimitoare. Până acum sunt cunoscute în zonă 10.000 de plante, 977 de păsări, 300 de mamifere, 269 de peşti de apă dulce, 176 de reptile şi 105 amfibieni.
În Himalaya de est trăiesc şi foarte multe specii pe cale de dispariţie, precum leoparzii de zăpadă, panda roşu, tigrii bengalezi, elefanţii asiatici, delfinii de Gange şi rinocerul cu un singur corn.
Printre noile descoperiri se numără şi cerbul pitic, cel mai mic din lume, Muntiacus putaoensis. Are o înălţime de 60-80cm şi cântăreşte doar 11kg.
Broasca zburătoare, Rhacophorus suffry, cu o culoare verde aprins şi picioare roşii, a fost denumită astfel întrucât planează atunci când se aruncă din copaci.
În ciuda noilor descoperiri, zone imense din munţi sunt încă neexplorate. Cu fiecare nouă cercetare, este posibilă găsirea unor noi specii. WWF atrage atenţia însă, că schimbările climatice ar putea ucide aceste specii înainte ca ele să fie descoperite. Organizaţia cere ca la conferinţa pe probleme climatice de la Copenhaga, din decembrie, să se ajungă la o înţelegere globală puternică.