Bogdan Baltazar a mai spus că "rezerva minimă obligatorie este acea parte a resurselor băncilor comerciale aduse ca depozite, în lei şi valută la BNR. La lei este de 20%. Este demenţial, nicio ţară europeană nu are aşa ceva. La valută rezerva minimă obligatorie este de-a dreptul zimbabweană, nu mai este ugandeză. La valută rezerva minimă obligatorie este de 40% din resursele băncilor comerciale. Aceşti bani sunt luaţi la BNR, sterilizaţi, plătiţi pe zero".
Bogdan Baltazar a explicat: "domnul Isărescu speră acum ca din debitor net să devină creditor net. Adică vrea ca bancile, după ce au confiscate şi sterilizate la Banca Naţională Română o bună parte din banii lor pentru care BNR le plăteşte 1%, să se îmbrumute la BNR, din rezreva minimă obligatorie dar să plătească o dobândă de 14% pe aceşti bani".
"Problema este că această diferenţă de procent va fi plătită tot de consumatorul final", a conchis Bogdan Baltazar.
Luni guvernatorul Băncii Naţionale a declarat că "scăderea rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei, decisă de BNR în octombrie 2008, a fost o greşeală, iar banca centrală a vândut ulterior valută pentru a drena lichiditatea din piaţă".
"Eu am
votat atunci în favoarea reducerii rezervelor minime, dar a fost o
greşeală. Măsura părea cea mai normală în condiţiile de neîncredere şi
dezbateri politice, dar situaţia creată ulterior în piaţă nu a putut fi
rezolvată decât prin vânzarea de valută", a adăugat Isărescu.
Analiştii au suspectat, în repetate rânduri, intervenţia indirectă a
BNR în piaţa valutară, pentru a limita deprecierea monedei naţionale.