"Suntem cetăţeni europeni, nu de rangul II, nu de rangul III. Toţi cetăţenii Europei sunt egali în drepturi. Când am intrat în UE ne-am asumat şi drepturi şi obligaţii. (...) Această politică ce ţine de statul român cu privire la foştii cetăţeni români este un atribut suveran pe care l-am decis în consecinţă, fără să punem în pericol UE", a declarat Boc la B1Tv.
Mai multe state membre ale UE au criticat decizia Guvernului privind modificarea Legii cetăţeniei în scopul facilitării obţinerii acesteia de către moldoveni.
Italia a anunţat că se va consulta cu partenerii din UE în privinţa acestei decizii, iar europarlamentarul liberal Graham Watson a spus că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind simplificarea procedurii de acordare de vize "au sporit tensiunile". Şi ministrul ceh pentru afaceri europene, Alexader Vondra, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, i-a transmis şefului diplomaţiei române, Cristian Diaconescu, îngrijorarea în legătură cu această măsură. "Suntem foarte îngrijoraţi de posibilele riscuri pe care le presupune simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei române", a spus Vondra după o întâlnire cu ministrul român de externe Cristian Diaconescu.
Olanda s-a pronunţat împotriva intenţiei României de a facilita acordarea cetăţeniei române pentru un milion de locuitori ai R. Moldova, a declarat săptămâna trecută, în cadrul şedinţei parlamentare, secretatul de stat pentru afaceri europene, Frans Timmermans, potrivit RIA Novosti-Moldova. El a afirmat că această intenţie a autorităţilor române este "extrem de necugetată". "Dacă România o va realiza, semnalul pentru Olanda va fi destul de clar: întrucât România este stat membru al UE, toţi moldovenii deveniţi cetăţenii ei vor putea circula liber în UE", a spus oficialul olandez. Olanda nu va lăsa această situaţie fără răspuns, a adăugat Timmermans. "Aceasta va avea consecinţe, cel puţin pentru circulaţia liberă a persoanelor", a subliniat el. Un parlamentar din partea Partidului Popular pentru Libertate şi Democraţie a declarat că "în cazul în care un milion de moldoveni vor deveni cetăţeni ai României, practic, se poate vorbi de extinderea UE".