"Obiectul actului normativ este de a sprijini firmele care astăzi sunt executate silit pentru că nu-şi pot plăti datoriile la stat", a spus premierul Boc.
Firmele care vor putea cere amânarea plăţii datoriilor la stat sunt cele care la 30 septembrie 2008 nu aveau nicio restanţă la buget şi care nu se află în procedură de insolvenţă. O astfel de cerere va putea fi depusă de companii o singură dată.
Timp de şase luni, aceste firme, care de miercuri sunt în pragul închiderii, sunt păsuite cu privire la plata datoriilor la bugetul de stat cu două condiţii:
1. În fiecare lună de acum înainte să-şi plătească obligaţiile curente, lunare, pe care le au la bugetul de stat
2. Să poată garanta, printr-o scrisoare de garanţie la bancă sau în alt mod, că poate plăti sau are cu ce să acopere datoriile restante pe care le are la stat.
Premierul a ţinut să precizeze că "aceste datorii nu se şterg, nu se reeşalonează, penalităţile curg în continuare şi chiar e de dorit să se plătească din ele pentru a nu curge datoriile scadente pe care le ai".
"Nu e vorba de amnisţie, nu e vorba de reeşalonare, practic este vorba de o amânare a datoriilor existente, timp de şase luni cu condiţia să-ţi plăteşti abrogaţiile curente la stat, în fiecare lună şi să poţi garanta că datoriile pe care le ai le poţi plăti", a încheiat Emil Boc.
Alte măsuri anticriză pe care Guvernul le are în plan se referă la rambursarea în 45 de zile a TVA şi la reducerea la jumătate a numărului de agenţii guvernamentale.