Până sâmbătă, la ora 11.00, miniştrii au avut sarcina de a include în textul Legii amendamentele convenite în cadul şedinţei de miecuri.
Sindicatele au convenit cu Guvernul ca salariul minim pe economie să crească la 705 lei, în 2010, şi la 1.100 lei, în 2015, de la nivelul actual de 600 lei, iar coeficientul 1 să fie egal cu salariul minim pe economie, a declarat, vineri seară, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
"Venitul salariului minim pe economie este cel propus de Finanţe. S-a acceptat (un salariu minim pe economie n.r.) de 705 lei, în 2010, şi 1.100 lei, în 2015. Salariul minim pe economie garantat în plată se stabileşte prin HG şi este unic pe tot teritoriul României", drept pentru care se aplică şi de către mediul privat, nu numai de către cel public, a precizat Hossu.
Sindicatele ceruseră, iniţial, ca salariul minim pe economie valabil pentru 2010 să crească la 720 lei, dar patronatele au anunţat că nu acceptă mai mult de 650 de lei.
La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat, la finalul negocierilor, că speră ca actuala variantă a textului negociat cu sindicatele să mulţumească o mare parte din angajaţii din sistemul bugetar.
"Sperăm ca, prin această structură, toate categoriile de bugetari să fie parţial mulţumite. Legea unică de salarizare cred că va aduce linişte în Justiţie, Sănătate, Învăţământ şi în rândul funcţionarilor publici. Legea este gata!", a spus Pogea.