După ce vor fi relaxate condiţiile de creditare, românii vor putea împrumuta de la bănci chiar şi de două ori mai mulţi bani decât în prezent, pentru a-şi putea cumpăra o locuinţă. Şi aste pentru că gradul de îndatorare va creşte, din nou, la 60-65% din venitul clientului.
Concret, dacă o persoană poate împrumuta, astăzi, de la bancă 100.000 de euro, într-o săptămână suma ar putea creşte la 120.000 de euro. Deblocarea pieţei creditelor ipotecare va fi posibilă dacă Banca Naţioanlă va renunţa la testul de stres. Vor rămâne, însă, în vigoare fişele fiscale pe baza cărora băncile sunt obligate să acorde împrumuturi.
Bancherii au cerut măsuri şi pentru ieftinirea creditelor. Pentru a scădea dobânzile, BNR trebuie să reducă dobânda de politică monetară şi să scadă rezervele minime obligatorii.
În ultimele luni, dobânzile la împrumuturile ipotecare în monedă naţională au crescut la aproximativ 18 procente, dublu faţă de anul trecut. Şi creditele în euro s-au scumpit în egală măsură, dobânzile ajungând chiar la 10 la sută. Dacă lucrurile se vor îndrepta în privinţa împrumuturilor pentru locuinţe, nu acelaşi lucru se poate spune despre creditele de consum şi cele de nevoi personale fără ipotecă.
Banca Naţională nu intenţionează să uşureze condiţiile de accesare a acestor împrumuturi. De altfel, ele sunt deja pe cale de dispariţie în ofertele băncilor.