Şeful statului a declarat, cu prilejul lansării Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice, că forul condus de profesorul Marian Preda a elaborat o "oglindă a sistemului de protecţie socială din România cu toţi factorii care au contribuit la ineficienţa acestui sistem" care se poate constitui într-un "excelent" document de la care să pornească mai departe politici guvernamentale adaptate realităţilor României.
Mai mult, preşedintele susţine că, la fel cum s-a întâmplat în cazul Educaţiei, este nevoie ca acest raport să meargă mai departe şi să se concretizeze într-un Pact Naţional pentru protecţie socială.
"Avem
nevoie de o viziune pe termen lung, avem nevoie de solidaritatea
societăţii, dar şi a întregii clase politice, care pe de o parte să
garanteze că încetează utilizarea sistemului de protecţie socială în
scopuri electorale, iar pe de altă parte că îşi însuşeşte o viziune pe
termen lung, pentru că aşa cum aţi văzut şi din prezentarea domnului
profesor ce nu facem astăzi va fi un dezastru pentru 2030", a subliniat
şeful statului.
Preşedintele a cerut Comisiei prezidenţiale să pună la dispoziţia
politicului şi a societăţii civile un proiect al Pactului pentru
protecţie socială, a cărui dezbatere să înceapă după momentul
alegerilor prezidenţiale.
"Aş ruga în continuare Comisia să ne pună la dispoziţie tuturor un proiect al Pactului pentru asistenţă socială pe care să şi-l însuşească partidele, să vină cu observaţii la el, să-l dezbatem în societatea civilă şi zic undeva în ianuarie, să ne limpezim cu alegerile prezidenţiale, deci cu calm, calm plat dacă se poate, să putem începe discuţiile pentru un Pact Naţional cu privire la protecţia socială", a spus şeful statului.
Băsescu a subliniat necesitatea unui astfel de demers, arătând că dacă nu se iau cât mai rapid decizii în materie de protecţie socială, vor exista repercursiuni negative pentru cei care vor avea nevoie de asistenţă socială după 2025.
Preşedintele a arătat că există în prezent 179 de acte normative care reglementează protecţia socială, ele instituind 202 categorii de asistaţi social.
"Aici nu intră cei care primesc ajutoare de încălzire fără să aibă nevoie de ea, dar sunt 202 categorii de asistaţi social. Este evident că impactul politic asupra deformării sistemului de asistenţă socială din România a fost uriaş, că multe acte normative s-au emis în preajma alegerilor pentru a atrage voturi din partea uneia sau a alteia din categoriile asistate şi că acest lucru trebuie să înceteze", a subliniat Traian Băsescu.
Comisia prezidenţială pentru analiza riscurilor sociale şi demografice şi-a prezentat la Palatul Cotroceni, raportul intitulat Riscuri şi inechităţi sociale în România, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, a premierului Emil Boc, a miniştrilor Ecaterina Andronescu, Marian Sârbu, Gheorghe Pogea şi Ion Bazac, a reprezentanţilor sindicatelor şi patronatelor şi a societăţii civile.
Citeşte şi despre fraudarea sistemului de asistenţă socială pe care o constată Traian Băsescu în acest raport.