"Nu mă declar un optimist la acest stadiu, dar îmi permit să sper că vom reuşi să menţinem trendul ascendent al lunii aprilie", a spus Băsescu. "Ne-a surprins anvergura crizei economice, rapiditatea cu care ea a afectat producţia industrială a României, dar, în acelaşi timp, imediat ce ne-am dat seama că riscăm o depreciere majoră a situaţiei economice şi, implicit, sociale, am fost printre primii care am luat măsuri preventive", a adăugat şeful statului, făcând referire la împrumutul FMI.
"Nu stăm atât de rău precum suntem descrişi chiar de presa română. Nu îndrăznesc să afirm că apar primele semne ale rederesării", a spus Băsescu, adăugând că aşteaptă sfârşitul lunii iunie înainte de a afirma dacă s-a intrat pe un drum de ieşire din criza economică sau nu.
Şeful statului le-a prezentat românilor de la Paris o dare de seamă a stării economiei: o scădere a PIB cu peste 2% în primul trimestru al anului 2009 faţă de ultimul trimestru al anului 2008, dar şi "semnale foarte bune", anume faptul că, în primele două luni ale anului 2009, investiţiile străine directe au crescut cu 30% faţă de primele două luni ale lui 2008. "Încrederea investitorilor care cunosc România nu s-a diminuat, dimpotrivă", a afirmat Băsescu.
Tot la categoria "semne bune", preşedintele a inclus şi creşterea cu 4% în imobiliare. "Sigur, avem o cădere a producţiei industriale de 13,5%, generată în primul rând de reducerea exporturilor", a mai spus preşedintele.
Şeful statului le-a povestit românilor din diaspora că Guvernul a trecut la un "regim de austeritate, dar nu de batjocorire a salariaţilor" - nu mai cresc salariile, nu mai cresc pensiile, dar nici nu se micşorează. "Vrem să nu urmăm exemplul unor ţări membre ale UE care au trecut la asemenea măsuri", a declarat Băsescu.