Discuţia unu-la-unu a început printr-un schimb de replici. \"Nu vă întreb de Omar Hayssam\", a spus Antonescu. \"Bine faceţi, că ar avea replică Mircea Geoană\", a răspuns Băsescu. \"...Nici ce a făcut domnul Geoană la Moscova...\", a continuat liderul PNL. \"Nu, că vă poate răspunde el\", a dus Băsescu dialogul mai departe.
Prezidenţiabilul liberal, deşi avea la dispoziţie prilejul de a-i pune o întrebare contracandidatului său, a făcut doar un comentariu politic. Antonescu a precizat că deja nu mai aşteaptă niciun răspuns din partea şefului statului la multele întrebări pe care el, dar şi cetăţenii, le-ar avea de pus şi că înţelege care sunt răspunsurile din tăcerile şefului statului. \"N-aveţi nicio implicare în dispariţia Flotei româneşti, nu e adevărat că v-aţi luat o casă în Mihăileanu. În România lucrurile sunt bune, familia dvs. o duce foarte bine, fratele dvs. prosperă, fiicele dvs. prosperă, prosperă doamna Udrea, prosperă domnul Cocoş, domnul Videanu. Astea sunt declaraţii de avere, nu sunt atacuri personale la famile, cum sare şi domnul Geoană, sunt exemple concrete ale realităţii că, în România aceasta, pentru care faceţi bilanţuri, este o realitate: cine are norocul de a fi rudă cu cei sus-puşi, cu unii ca dvs., cu unii ca domnul Geoană, cu unii ca domnii din spatele dvs., Blaga, Hrebrenciuc, ei sunt oameni care au şansă. Lucrul despre care trebuie să discutăm noi şi pe care dvs. trebuia să le asiguraţi ca preşedinte al României, era ca orice român să aibă o şansă. Norocul parcă e pus cu mâna domnule preşedinte, vroiam doar să vă asigur că aceşti oameni într-adevăr trăiesc bine. V-aţi ţinut promisiunile din 2004\", a fost intervenţia preşedintelui PNL la adresa lui Traian Băsescu.
A urmat replica lui Traian Băsescu. Prezidenţiabilul susţinut de PD-L i-a prezentat contracandidatului său un dosar, din care l-a rugat, dacă este \"cinstit\", să citească finalul expertizei. \"Citiţi concluzia expertizei în cazul Flota\", l-a îndemnat preşedintele pe Crin Antonescu. \"Boc nu e aici? Are domnul preşedinte om aici să i le citească\", a comentat Antonescu. \"Este vorba de un dosar al meu sau al dvs?\", a mai întrebat prezidenţiabilul liberal, citind câteva enunţuri din documentul pe care i l-a înmânat Băsescu.
\"Era privitor la minciuna dvs.\", i-a explicat şeful statului lui Antonescu motivul pentru care l-a rugat să citească pasajul respectiv. Preşedintele PNL i-a replicat că, aşa cum i-a spus şi la Cluj, remarca sa la adresa Flotei a fost că, dacă şeful statului va vrea să navigheze, n-o să mai aibă cu ce.
Traian Băsescu a ţinut să-i sublinieze lui Crin Antonescu faptul că \"nu se câştigă alegerile minţind\" şi a precizat că, potrivit expertizei în cazul Flota, inculpaţii nu au adus vreun prejudiciu. El l-a criticat pe liberal că-i face un reproş şi reia o \"înscenare\" pe care i-ar fi făcut-o Adrian Năstase din 2004.
Preşedintele României a venit, ca dovadă a faptului că Antonescu ar minţi nu numai în privinţa dosarului Flota, dar şi în alte privinţe, cu o scrisoare a liberalului adresată, în calitate de lider al deputaţilor PNL, lui Emil Boc, în care-i cerea să se ralieze retragerii trupelor din Irak. Intervenţia a fost legată de afirmaţiile lui Crin Antonescu din cadrul dezbaterii de sâmbătă de la Cluj, când a afirmat că, în momentul în care Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre retragere, el s-a opus. \"Nu se câştigă alegerile minţind\", a insistat Băsescu.
Crin Antonescu a explicat că momentul la care a criticat retragerea din Irak şi cel invocat de şeful statului sunt despărţite în timp de un an de zile. El a explicat că opoziţia sa faţă de retragerea din Irak a avut loc în aprilie 2006, când Călin Popescu Tăriceanu, premier atunci, şi ministrul Apărării al acelei perioade au anunţat, intempestiv, această posibilitate. Preşedintele PNL a adăugat că, în acel moment, a criticat modalitatea şi momentul invocării acestei variante. Scrisoarea adresată lui Emil Boc este datată martie 2007, a completat Antonescu, explicând că, la acea dată, tema retragerii se reluase, iar lideri ai PD-L afirmau neoficial că ar fi de acord cu retragerea din Irak. Liberalul a afirmat că, între timp, PNL luase o decizie politică oficială, clară, de susţinere a menţinerii trupelor. \"Nu e nicio incoerenţă\", a precizat el.
\"La Cluj aţi spus că v-aţi opus, vrând să pozaţi în omul consecvent\", a comentat Băsescu. La final, ambii parteneri ai discuţiei au conchis că scrisoarea invocată de preşedinte este datată martie 2007.