"Eu o să vă spun poate un lucru mai puţin cunoscut, de ce între mine, familia mea, şi comunitatea dumnevoastră este o legătură strânsă. În primul rând, copiii mei, pe vremea când eram pe mare, având o soţie foarte tânără, neexperimentată, copiii mei au crescut în casă la Zemine. Se duceau la Kogălniceanu şi se simţeau mai liberi, erau la curte. Pe scara blocului locuieşte Karghi, care îmi spune şi acum băiatul meu. Eram comandant de navă şi aveam un tână ofiţer III care se chema Amza. El era în cart şi eu m-am dus pe comanda de navigaţie. Când a simţit că plec de pe comandă, face: "Domnul cumandant...". "Ce e mă?". "Mă însor". "Bine". "Vreau să-mi fiţi naş". "Şi mai bine!". S-a dovedit cu acea ocazie că atunci când oamenii vor nu-i desparte nici cultura, nici religia, nici obiceiurile. Şi uite că s-a putut să se facă şi după obiceiul musulman şi după cel ortodox", a povestit Băsescu.
Şeful statului a mai spus că minorităţile reprezintă "valori adăugate la cultura şi tradiţiile majoritarilor" şi că "forţa majoritarilor constă tocmai în a-i face pe minoritari să se simtă puternici la ei acasă".
"Minorităţile sunt ca un şir de perle la gâtul unei femei frumoase. De aceea, trebuie să avem grijă ca ele să-şi păstreze cultura, obiceiurile, să aibă sentimentul că sunt tratate egal cu majoritarii. Eu susţin acest lucru dând exemple ce drame se nasc în Europa noastră, în vecinătatea noastră, atunci când minorităţile nu sunt respectate. Forţa majoritarilor constă tocmai în a-i face pe minoritari să se simtă puternici la ei acasă, indiferent de cultură, religie", a adăugat Băsescu.