Din platforma cu care defilează în campanie, preşedintele Traian Băsescu pare să fi omis o parte din ideile generoase despre reforma statului cu care s-a făcut vizibil de-a lungul celor cinci de mandat. Şi îşi focalizează discursul la acest capitol pe o campanie separată manifestului său, cea privind reducerea numărului de parlamentari la mai puţin de 300 şi Parlament unicameral. Adică la mai vechiul său război cu "coaliţia celor 322". Reforma constituţională, pledoaria pentru votul uninominal pur sunt doar câteva din punctele care lipsesc din "Viziunea mea".
În schimb, aceasta abundă de principiii extrem de abstracte: "Vreau mandatul de Preşedinte al României, în perioada 2009-2014, tocmai în scopul de a promova reforme necesare pentru eliminarea vulnerabilităţilor României şi accelerarea modernizării acesteia, în următorii 15 ani. Propun să devenim o societate modernă formată din indivizi activi şi creativi - bazată pe valori, aspiraţii, atitudini, motivaţii şi comportamente ce conduc la creşterea democraţiei şi a eficienţei - o societate în cadrul căreia funcţionează un stat aflat în slujba cetăţeanului. Un stat care este responsabil, eficient, prietenos şi capabil să asigure prin bună guvernare creşterea semnificativă a nivelului de trai şi a calităţii vieţii individului şi a comunităţilor, în condiţiile reducerii decalajelor faţă de media înregistrată în UE".
În ceea ce priveşte campania pentru unicameral - purtată pe acelaşi site basescu.ro - şeful statului explică paşii ce pot fi urmaţi pentru revizuirea Constituţiei şi avantajele acestui sistem.
Geoană are în vedere modificarea Constituţiei
Prezidenţiabilul PSD Mircea Geoană e ceva mai aplicat în viziunea sa despre stat şi despre politica externă. Iată principalele puncte ale acestei teme, prezente în "O singură Românie":
- formarea unui Forum Constituţional care să pună în dezbatere opţiunile fundamentale pentru reclădirea statului român: refacerea echilibrului între principalele puteri ale statului, definirea clară a responsabilităţilor pe care le au Preşedintele, Parlamentul şi Guvernul.
- garantarea de către Constituţie, pe lângă drepturile fundamentale ale cetăţenilor, a celor destinate bunăstării lor sociale.
- o nouă lege de funcţionare a CSAT
- întărirea capacităţii administrative a statului, pentru o guvernare modernă bazată pe reducerea birocraţiei, limitarea corupţiei, creşterea transparenţei actului administrativ, reducerea cheltuielilor statului şi creşterea eficienţei instituţiilor publice.
- accelerarea descentralizării
- o nouă lege a achiziţiilor publice
- reforma administraţiei, adoptarea unei noi legislaţii în ceea ce priveşte administraţia publică locală şi centrală
- profesionalizarea şi depolitizarea administraţiei - priorităţi naţionale
- o lege a voluntariatului care să îi confere drepturi voluntarului în faţa angajatorului, care să recunoască activitatea de voluntariat ca vechime în muncă şi care să sprijine financiar activitatea de voluntariat
- consolidarea relaţiei transatlantice
- la nivel regional, prioritară este relansarea relaţiilor cu vecinii, reangajarea în relaţii pragmatice cu ţările emergente, China, Rusia, India, Brazilia
- o mai mare implicare a Uniunii în Republica Moldova, pentru acordarea de asistenăţă financiară europeană
- extinderea parteneriatelor cu ţări influente din Orientul Mijlociu.
- promovarea cu mai mare atenţie a poziţiei geostrategice a portului Constanţa ca punct nodal de conectare cu ţările din Caucaz şi întregul spaţiu post-sovietic.
- readucerea acasă a cât mai multor români plecaţi în străinătate
- afirmarea identităţii naţionale a minorităţilor românelti de pe teritoriul altor stat
Antonescu: Stat suplu, debirocratizat
Liberalul Crin Antonescu are şi el o secţiune specială în programul său prezidenţial dedicată reformei statului şi una celei externe. Şi trei capitole speciale aici: elite versus clientele, separaţia reală a puterilor în stat, descentralizare, debirocratizare şi dereglementare.
Antonescu pledează pentru:
- separaţia reală a puterilor în stat,
- transformarea statului birocratic, clientelar, costisitor şi ineficient într-un stat suplu, eficient şi drept, prin descentralizare, debirocratizare şi dereglementare,
- descentralizare administraţiei însoţită de reforma fiscală, adică de o separare transparentă a impozitării între bugetul de stat şi bugetul administraţiei locale
- restrângerea masivă, prin legislaţie şi măsuri administrative, a aparatului birocratic, introducerea în administraţie a criteriilor de performanţă şi promovare după modelul corporaţiilor private
- preşedintele României trebuie să depăşească actuala stare de fapt, în care îşi limitează acţiunile de politică externă doar în raport cu Ministerul Afacerilor Externe şi uneori nici cu acesta
- constituirea, pe lângă preşedintele României, a unui consiliu consultativ pentru politica externă
- România, pilon de sprijin pentru securitatea energetică a Uniunii Europene
- extinderea Uniunii Europene. Spaţiul comun european va trebui să includă pe termen scurt Balcanii de Vest, pe termen mediu Moldova si Turcia, iar pe termen lung Ucraina şi, poate, Belarus.
- noi relaţii cu Rusia
- refondarea Parteneriatului cu SUA
- o relaţie normală cu Republica Moldova
Independentul Sorin Oprescu încă nu şi-a făcut cunoscut programul prezidenţial.