\"Reducerea celor 15.000 de posturi decurge din sistemul de finanţare. Concedierile sunt parte a procesului de reformare a statului şi, ca orice reformă, implică anumite costuri\", a spus Traian Băsescu, care a asigurat că acest proces \"nu trebuie privit cu teamă\" întrucât \"nu va fi un şomaj atât de mare în sistemul bugetar\".
Potrivit şefului statului, profesorii vor fi plătiţi \"din banii pe care îi vor încasa\". Acest lucru va obliga şcolile, explică Băsescu, \"la comasare şi la eliberarea profesorilor suplinitori şi a celor pensionari care ţin cursuri cu ora.\"
\"Titularii, 174.669, să stea liniştiţi. Pensionarii, 15.000, merg acasă\", a spus, tranşant, Traian Băsescu.
Acesta este, însă, doar începutul. Acuzând că între politicieni şi liderii de sindicat există o \"cârdăşie\", preşedintele a anunţat că reducerea celor 15.000 de posturi din sistemul educaţional este doar un prim pas al reformei. Alte concedieri vor urma, spune şeful statului, ca răspuns la reforma curriculară.
\"În loc să se facă o reformă curriculară, s-au menţinut 13-14 obiecte, în aşa fel încât să se asigure tuturor catedre. O eventuală reformă curriculară va genera şi ea disponibilizări. Una este să ai dascăli pentru 13-14 materii şi alta e să ai dascăli numai pentru 6 sau 8 materii pe an\", a explicat Băsescu.
Potrivit unei ordonanţe de urgenţă publicată, marţi, în Monitorul Oficial, numărul maxim de posturi finanţate pentru învăţământul preuniversitar de stat va scădea, în 2010, cu 15.000, de la 321.677 în intervalul ianuarie-august, la 306.677, în septembrie-decembrie.
Ordonanţa a fost aprobată în şedinţa de guvern din 23 decembrie, prima după învestirea noului Cabinet Boc.