Crin Antonescu i-a reproşat şefului statului că nu doreşte prezenţa liberalilor la guvernare, ci mai degrabă caută \"colaboratori sau complici\". \" E adevărat că aveţi mijloacele constituţionale şi legale să ne împiedicaţi accesul la putere. Nu aveţi mijloacele să ne împiedicaţi accesul la opoziţie\", i-a mai spus Antonescu preşedintelui.
Preşedintele PNL i-a mai spus preşedintelui că \"PNL şi cu mine nu fugim de greu, nu preferăm o variantă mai comodă electoral. Avem nişte principii pe care le putem urmări fie la putere, fie în opoziţie\".
\"Nu s-a terminat campania electorală? Nu mi-am dat seama?\", i s-a adresat Traian Băsescu lui Crin Antonescu. Liderul PNL i-a răspuns: \"Întrebarea asta mi-am pus-o şi eu pe tot parcursul anului 2005, 2006. S-a terminat desigur, dar rămâne să ne ţinem de promisiuni şi eu spun aceste lucruri consecvent cu ceea ce am spus unui electorat care m-a votat\".
Preşedintele Traian Băsescu i-a rugat pe liberali să aibă în vedere participarea la guvernare \"într-un mod decent, în acord cu ceea ce electoratul a dat fiecăruia\". \"Cred că este necesară o guvernare de dreapta, o guvernare făcută de oameni politici care răspund în faţa electoratului, nu de independenţi pe care îi aducem şi care în guvern primesc zâmbete de la miniştrii susţinuţi politic\", a continuat şefului statului.
În opinia lui Băsescu, soluţia este \"asumarea politică de către cei care concurează pentru putere a rezolvării problemelor românilor\". \"Avem o criză economică peste care s-a suprapus una politică, iar obiectivul meu este încetarea cât mia rapidă a crizei politice şi vă invit să participaţi la guvernare alături de PD-L şi UDMR, într-o guvernare de dreapta în acord cu ceea ce electoratul a dat fiecăruia. ... Eu nu mai am obiective politice, sunt la capăt de cursă, nu mai pot participa la alegeri, prioritatea mea este interesul naţional\", le-a mai spus Băsescu liberalilor prezenţi la Cotroceni.
\"Vă rog să analizaţi intrarea la guvernare în condiţiile dictate de electorat\", a repetat insistent Băsescu în faţa liberalilor. Replica nu a fost deloc pe gustul liderilor PNL, care au continuat să-i dea replici acide preşedintelui.
La finalul consultărilor, Antonescu şi-a repetat pledoaria. \"Poziţiile exprimate acolo au rămas aceleaşi. Am reportat teme de la discuţiile cu PD-L în întâlnirea cu preşedintele. I-am spus foarte limpede cum înţelegem acţiunea noastră în interes naţional, ce vrem şi ce credem că putem să facem pentru România. La putere sau în opoziţie. I-am spus în condiţii şi principii putem să intrăm la guvernare cu PD-L. Preşedintele cum aţi văzut ne-a rugat să intrăm la guvernare în condţii pe care să nu le discutăm, dictate de electorat. I-am spus că nu am fi înţeles că ne-ar fi dictat electoratul să intrăm la guvernare în orice condiţii. Ne-am despărţit de domnul preşedinte cu convingerea că dacă nu a putut să caute o cale către un compromis fertil, nu avem decât să dăm curs, soluţiei comode pe care o are la îndemână, impunerii unui guvern al PD-L pentru care are o majoritate. Preşedintele ne poate împiedica să intrăm la guvernare, dar nu ne poate împiedica să intrăm în opoziţie. Vom merge fiecare unde ne putem servi propriul electorat mai bine. Îi garantez preşedintelui că are cine să facă opoziţie în România\", a declarat Antonescu.
Liberalul a avut şi o pretenţie în cazul în care Băsescu va numi un independent. \"Domnul preşedinte ne-a comunicat că în această seară sau mâine dimineaţă va comunica numele celui ales. I-am comunicat că discuţia despre un independent trebuie să o purtăm înainte de desemnare. Stăm acolo unde credem că vrea electoratul nostru să stăm.\"