Deficitul extern a scăzut mult, iar investiţiile străine directe au crescut cu 30% în ianuarie şi februarie. Pachetul FMI-UE a restaurat credibilitatea României şi a fost luat la momentul potrivit, însă o imagine mai clară asupra economiei va putea fi trasată abia în iunie.
La capitolul energie, preşedintele a spus că a trimis înapoi către Guvern strategia energetică prezentată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, pentru a include date şi cifre concrete. În locul companiei energetice naţionale, guvernul are acum în vedere crearea a două-trei companii de producţie, pentru a crea concurenţă pe piaţă. Producţia în domeniul hidroenergetic, termoenergetic şi nuclear ar urma să fie astfel împărţită, încât să existe şi un echilibru al costurilor între aceste companii.
"Băsescu a avut o conversaţie foarte insistentă cu preşedintele CE Jose Manuel Barroso, în care a acuzat Comisia că nu a făcut destule presiuni pentru ca Nabucco să fie construită rapid. A vorbit şi cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi i-a cerut să nu lege proiectul Nabucco de chestiunea aderării la UE şi deschiderea capitolelor de negociere," se arată în document, potrivit declaraţiilor preşedintelui.
Cota de piaţă a Gazprom în Europa - 25% - este prea mare, a mai spus Băsescu, adăugând că promovează soluţia gazului natural lichefiat (GNL) şi că poartă discuţii cu Qatarul în acest sens. Cea mai bună soluţie pentru GNL, pe lângă porturile din Croaţia, este Constanţa, pentru că permite şi accesul vapoarelor de largi dimensiuni care au voie să treacă prin Bosfor.
"Băsescu s-a arătat dezamăgit de interesul redus al Europei pentru transportul de petrol din zona caspică pe ruta maritimă Supsa (Georgia)-Constanţa şi apoi prin conducta PEOP (Constanţa-Trieste) către Europa Centrală", notează documentul austriac.