Numărul femeilor care lucrează nu s-a schimbat de la începutul crizei economice. Situaţia stă cu totul altfel pentru bărbaţi însă. Numai în SUA 82% dintre concedieri s-au făcut în rândul bărbaţilor, potrivit New York Times.
Decăderea bărbatului nu are nicio legătură cu egalitatea sexelor, ci ţine mai degrabă de domeniile de muncă specifice celor două categorii.
Astfel, criza economică afectează cu precădere domeniile în care majoritatea angajaţilor sunt de sex masculin, precum construcţii şi industrie. De cealaltă parte, femeile sunt angajate în domenii precum educaţie sau sănătate, mai puţin sensibile la dezechilibrele economice.
''Având în vedere cât de rigide şi concentrate sunt pierderile de locuri de muncă printre bărbaţi, şi că femeile reprezentau o proporţie importantă pe piaţa muncii la începurul recesiunii, putem spune că femeile sunt cele care poartă povara acum, sau care au oportunitatea de a aduce pâinea în casă'', spune Heather Boushey, economist al Centrului pentru Progres American.
În perioade de criză economică, procentul familiilor întreţinute de femei tind să crească. În noiembrie 2008, în SUA, piaţa forţei de muncă era ocupată, în procent de 49,1% de femei, iar numărul acestora va creşte semnificativ până la sfârşitul acestui an.
Deşi au o mai mare siguranţă la locul de muncă, femeile întâmpină probleme mai mari în întreţinerea familiei. În primul rând, ele lucrează mai puţine ore decât bărbaţii, şi prin urmare au salarii mai mici. De asemenea, multe dintre ele au joburi part-time, fără asigurare de sănătate sau pentru şomaj.
Pentru fiecare dolar câştigat de un bărbat, o femeie încasează doar 80 de cenţi. Astfel, deşi vor avea un loc de muncă, femeile vor întâmpina mari dificultăţi în încercarea de a susţine întreaga familie.