"În ultima vreme, media a preluat tot felul de expertize şi voci care prevestesc falimente de răsunet, executări silite şi scăderi de preţuri de până la 90% în zona rezidenţială. Nimeni nu contestă faptul că ne confruntăm cu o instabilitate financiară generalizată, dar de aici şi până la a trata criza economică în termeni de apocalipsă este o exagerare menită să provoace isterie şi panică în rândul populaţiei", consideră specialiştii în imobiliare.
Aceştia mai spun că ultimul zvon alarmant apărut pe piaţa imobiliară este cel legat de executările silite, iar când o persoană nu-şi mai plăteşte ratele la casă timp de trei luni, banca este nevoită să-i scoată locuinţa la licitaţie. "Este o practică legală şi firească, în acelaşi timp. Vânătorii de chilipiruri au început deja să-şi freace mâinile de bucurie. Din fericire pentru clientul aflat în imposibilitate de plată, banca are alte planuri decât speculatorii de pe piaţa imobiliară. Nicio bancă nu se va grăbi să scoată o proprietate la licitaţie, din simplul motiv că majoritatea celor care au contractat un credit ipotecar au făcut într-un moment de vârf al pieţei", adaugă consultanţii imobiliari.
Mai mult, analiştii imobiliari consideră că finanţatorii au devenit precauţi în această perioadă şi preferă să renegocieze un contract de finanţare, decât să rişte să se arunce pe o piaţă ale cărei limite de preţuri se pierd în desişul speculaţiilor. Aceştia mai spun că nici pe piaţa terenurilor nu putem veni cu speculaţii.