"Cred că nu am văzut încă vârful pentru rata şomajului, acesta va fi atins undeva în 2010, în trimestrul I sau II. Cred că în continuare companiile vor fi reţinute în a face angajări, deoarece au învăţat lecţia în perioada de criză. Pe de altă parte, intrările în şomaj nu au fost atât de mari cât se preconiza iniţial. Nu cred că vom ajunge la o rată de 10%, dar este o părere proprie", a spus Păuna.
El a subliniat că există anumite categorii cărora le va fi dificil să îşi găsească locuri de muncă, precum absolvenţii sau şomerii proveniţi din zone de activitate nerestructurate.
"Şomajul pentru tineri era mare şi înainte de criză, cam 20% dintre ei nu îşi găseau locuri de muncă. Va exista o anumită rigiditate a pieţei muncii pe zone nerestructurate, persoanele respective nu vor avea calificările specifice necesare pentru alte domenii. În plus, există un nivel ridicat al şomajului de lungă durată, în care sunt aproximativ 50% dintre şomeri", a adăugat Păuna.
Economistul a subliniat că evoluţia şomajului depinde în mare măsură de ritmul în care se va relansa economia.
Pe de altă parte, economistul-senior al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Kaspar Richter, a declarat că ţările din UE-10 se vor redresa mai rapid decât restul membrelor Uniunii, însă nu este obligatoriu ca statele cu rate de creştere economică ridicate înainte de criză să revină la astfel de niveluri şi după.
Numărul total de şomeri a crescut în octombrie cu cu 28.799 faţă de luna precedentă, până la 653.939, nivel maxim al ultimilor cinci ani şi şase luni, iar rata şomajului a urcat la 7,1%, potrivit datelor publicate joi de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).