Mai mult de jumătate dintre decese se înregistrează în Africa, care este ţara cu cea mai scăzută rată contraceptivă şi cu cea mai mare rată a sarcinilor nedorite.
Studiul a fost făcut de Institutul Guttmacher din New York. "În majoritatea ţărilor dezvoltate, avortul e sigur şi legal. Dar în ţările în curs de dezvoltare, avortul e interzis şi astfel, este afectată sănătatea femeilor", a spus Sharon Camp, preşedintele Institutului.
Institutul Guttmacher a constatat că numărul avorturilor a scăzut de la 45.5 de milioane în 1995 la 41.6 de milioane în 2003. Această scădere s-a înregistrat pentru că femeile căsătorite foloseau contraceptive în proporţie 63 % în 2003, faţă de doar 54% în 1990.
Încă 40% dintre femei, trăiesc în ţări unde legile interzic avortul, majoritatea fiind ţări mai puţin dezvoltate. Cele mai multe avorturi nesigure sunt în aceste ţări, conform Institutului Guttmacher.
"Restricţiile legale nu pun capăt fenomenului avortului. Doar fac ca procedura să fie periculoasă. Prea multe femei sunt mutilate sau ucise, în fiecare an", e de părere Camp.
Pentru a stopa acest fenomen ar trebui prevenite sarcinile nedorite, dar în multe ţări nu există conceptul de planificare familială, iar stocul produselor contraceptive este limitat.
Camp spune că Africa este regiunea unde statutul femeii în societate rămâne foarte scăzut faţă de cel al bărbatului, în timp ce grupuri politice şi religioase, conservatoare, blochează o lege care să liberalizeze avortul.
Chiar dacă Vaticanul se opune, oficial, metodelor contraceptive, Camp a declarat că institutul Guttmacher a găsit o metodă să se apropie de Vatican în problema contracepţiei. "Biserica Catolică a început să nu mai lupte împotriva contracepţiei, atât de vehement ca până acum, şi se concentrează acum asupra luptei împotriva avortului. Sunt preoţi şi călugăriţe care îi îndrumă pe oameni spre serviciile de planning familial", a spus Sharon Camp.
"Vestea proastă e că în ţările mai puţin dezvoltate, trăiesc multe femei sărace, care mor din cauza avortului nesigur. Tragedia e că acest lucru ar putea fi prevenit", a concluzionat Sharon Camp.