La nivelul Capitalei, există 1,7 milioane de şoferi şi 180.000 de locuri de parcare, potrivit unui raport al Primăriei. Asta înseamnă că, pe un singur loc de parcare, ar trebui să intre aproximativ nouă maşini.
Astfel, o maşină parchează regulamentar şi gratis, iar celelate opt - pe interzis. În sectoarele 1,2,3 şi 6, pe lângă amenda de circulaţie, cei ale căror maşini sunt ridicate mai plătesc între 5 şi 8 milioane pe zi către firma care a ridicat maşina.
TAXE RECUPERARE MAŞINI RIDICATE
Primăria Sectorului 1:
- ridicare - 200 de lei
- transport - 200 de lei
- depozitare vehicul (sub 3,5 tone) - 300 de lei pe zi
- depozitare vehicul (peste 3,5 tone) - 400 de lei pe zi
- ridicare - 150 lei
- transport - 150 lei
- depozitare vehicul - 200 lei pe zi
- ridicare, transport, depozitare - 550 lei pe zi
Primăria Sectorului 6:
- ridicare, transport, depozitare - 500 lei pe zi
Silviu Prigoană, deputat PD-L şi patronul companiei Rosal, care ridică maşini în sectorul 3, a declarat că informaţiile de la Primărie, potrivit cărora există 180.000 de locuri de parcare în toată Capitala, sunt eronate. Acesta susţine că numai în sectorul în care compania sa îşi desfăşoară activitatea, sectorul 3, există 120.000 de locuri de parcare. "Maşinile nu se ridică de către Poliţie, decât în locuri în care există plăcuţe adiţionale şi parcări construite", a spus Prigoană.
Potrivit omului de afaceri, în sectorul 3 costurile pentru recuperarea autovehiculelor se ridică la aproximativ 500 de lei. "Combustibilul de transport nu se dă gratis, cetăţenii care lucrează şoferi pe maşinile respective (care ridică autovehicule, n. red.) nu lucrează gratis, maşinile care ridică automobile costă 100.000 de euro bucata, nu le-am primit gratis. Nu prestăm o muncă voluntară, pentru că totul comportă nişte costuri", a justificat Prigoană costurile pe care cetăţenii sunt nevoiţi să le plătească pentru a-şi recupera maşinile.
"Inclusiv depozitarea autovehiculelor se face pe bani. Noi plătim spaţiile de depozitare", a completat omul de afaceri.
În ceea ce priveşte problema cu care se confruntă şoferii când constată că maşina le-a dispărut, Silviu Prigoană spune că Poliţia are obligaţia să anunţe numărul de înmatriculare al maşinii ridicate, astfel încât, prin apel la 112, orice cetăţean să afle dacă maşina i-a fost ridicată sau nu.
"În momentul în care se ridică o maşină parcată ilegal, poliţistul anunţă la Direcţia de Circulaţie numărul maşinii care a fost ridicată, asta e procedura", a spus Prigonă.
Cristian Poteraş, primarul din sectorul 6, a declarat că şoferii ale căror maşini au fost ridicate pot afla unde anume au fost transportate aceste maşini numai apelând numerele de telefon sau mergând la adresa inscripţionată pe utilajele care ridică autovehiculele.
Poteraş a spus însă că, dat fiind că acele utilaje nu pot fi văzute în orice moment al zilei, va lua în considerare şi varianta plasării unor plăcuţe cu aceste informaţii.
O altă problemă constatată în sectorul 6 este aceea că Hotărârea de Consiliu prin care se stabilesc condiţiile în care pot fi ridicate automobilele parcate ilegal, nu specifică suma pentru care se pot recupera maşinile ridicate.
În sectorul 1, măsura ridicării de maşini se aplică de vineri, 15 mai. Primarul acestui sector, Andrei Chiliman, spune că maşinile ridicate din sectorul 1 sunt duse pe Strada Mateloţilor. "Am dat în lucru nişte panouri mici prin care cetăţenii se pot informa în legătură cu locul în care sunt duse maşinile", a mai spus Chiliman.