Observatorul astronomic, construit în forma literei greceşti pi, este situat în apropiere de capitala Beijing. El este dotat cu cel mai eficient telescop din lume la ora actuală, destinat realizării de hărţi ale galaxiilor în format 3D.
Spre deosebire de alte instrumente asemănătoare care sunt nevoite să se mişte în întregime pentru a urmări obiectul studiat, telescopul LAMOST proiectat de chinezi, este format dintr-o parte fixă şi două segmente mobile. Suprafaţa mare de captare a imaginilor şi cele 4.000 de fibre fac din LAMOST mândria oamenilor de ştiinţă din China.
Un proiect ambiţios care a durat 10 ani, dar şi foarte costisitor, pentru care guvernul de la Beijing a cheltuit nu mai puţin de 34 de milioane de dolari. Oamenii de ştiinţă se aşteaptă însă ca beneficiile să fie pe măsură. Telescopul ar putea aduce noi date despre originea şi evoluţia galaxiilor, dar va sprijini şi misiunile spaţiale.
Cercetătorii sunt încrezători că LAMOST va duce China în elita naţiunilor dornice şi capabile să rezolve misterele Universului.