Telescoape din toată lumea s-au întors către sursa exploziei şi au detectat imediat radiaţie infraroşie, care este produsă după razele gama în astfel de evenimente. Berger era pregătit să observe şi radiaţii în spectrul vizibil, dar acestea nu au mai ajuns.
„Am fost uimiţi. Am ştiut imediat ce însemna acest lucru”, a declarat Berger. Însemna că se uita la cel mai vechi obiect cosmic observat vreodată, o stea care a explodat în urmă cu 13 miliarde de ani. „În acel moment Universul nu avea decât 600 de milioane de ani”.
Steaua care a explodat era de 30 până la 100 de ori mai mare decât soarele nostru şi când s-a transformat în supernovă a produs de un milion de ori mai multă energie decât va produce soarele nostru în întreaga sa viaţă. Explozia sa a produs atât de multă energie încât „pentru un moment o puteam vedea oriunde în Univers”, a mai afirmat profesorul.
Obiectul, cunoscut acum drept GRB 090423, este cu 200 de milioane de ani mai în vârstă decât recordul deţinut până acum. Radiaţiile gama au fost detectate de un satelit numit Swift, iar radiaţiile infraroşii de Observatorul Gemini din Hawaii.