Ordinul Asistenţilor din Bucureşti a admis că Emilia Baron, asistentă la maternitatea \"Bucur\" din Capitală, a încălcat codul de etică şi deontologie profesională, care stipulează că dreptul şi interesul pacientului primează în orice situaţie, dar că nu se face vinovată de neglijenţă în serviciu.
Potrivit deciziei, asistenta făcea un lucru care îi depăşea atribuţiile profesionale, având 27 de copii în grijă şi, în plus, trebuind să asiste şi la sala de naşteri, aflată la alt etaj al spitalului. Eroarea acesteia, care a provocat o tragedie, a fost că nu şi-a informat superiorii şi că a luat singură decizia de a pune câte doi copii în incubator, în condiţiile în care avea şase copii la fototerapie şi doar trei incubatoare. În plus, incubatorul este unul vechi de 25 de ani, potrivit reprezentanţilor Ordinului Asistenţilor Bucureşti.
În aceste condiţii, Consiliul de etică a propus suspendarea statutului de membru al asistentei şi retragerea dreptului de exercitare a profesiei pentru şase luni, urmând ca decizia să fie aprobată de Consiliul Naţional al Ordinului Asistenţilor.
Procurorii de la Parchetul General au pus în mişcare acţiunea penală împotriva asistentei, aceasta fiind acuzată de vătămare corporală gravă din culpă. Cauza a fost preluată de procurorii Parchetului General de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.
Asistenta care s-a ocupat de bebeluşul uitat în incubator la Maternitatea Bucur a fost concediată, iar medicul şef de secţie şi asistenta şefă au fost sanctionaţi cu 10% din salariu pe următoarele luni, a decis comisia de etică din Spitalul Sf. Ioan, care are în subordine şi maternitatea. O altă sancţiune este aceea că medicul şef de secţie şi asistenta şefă vor fi înlocuiţi din funcţie.
Bebeluşul a fost internat la Spitalul \"Grigore Alexandrescu\" din Capitală după ce a fost lăsat prea mult în aparatul de fototerapie de la Maternitatea Bucur şi a suferit arsuri pe 20 la sută din suprafaţa corpului.
Copilul s-a născut pe 11 noiembrie, la aceeaşi maternitate.