Cotidianul publică întreaga poveste a cazului Petru Romoşan: documentele găsite în arhiva Securităţii de către CNSAS, un interviu cu Petru Romoşan, în care acesta relatează istoria relaţiei sale cu Securitatea, începând cu anii ’70, când a fost anchetat în dosarul arestării criticului Ion Negoiţescu sub acuzaţia de homosexualitate, până la sfârşitul anilor ’80, când a reuşit să fugă în Franţa. Plus mărturia unui fost ofiţer de Securitate, care l-a anchetat pe Romoşan, şi a pictorului Paul Gherasim, al cărui nume se regăseşte în notele informative atribuite lui Petru Romoşan.
Criticul de artă şi scriitorul Petru Romoşan a fost recrutat în 1988 de Securitate sub numele conspirativ „Robert“, pentru a da informaţii despre artiştii plastici. Informaţia despre recrutarea lui Petru Romoşan este confirmată de o notă de constatare a CNSAS, trimisă recent la Curtea de Apel Bucureşti, ca urmare a unei cereri de verificare depuse de ziarul Cotidianul în martie 2007.
Potrivit notei de constatare, CNSAS deţine angajamentul olograf, semnat cu numele real de Petru Romoşan pe 26 septembrie 1987, în care-şi asumă numele de cod „Robert“, nume sub care s-a angajat să dea informaţii în special despre pictorii Horia Bernea şi Paul Gherasim.
Articolul care a declanşat scandalul şi completările ulterioare pe Cotidianul.ro