"Comenzi avem cam la 50% din capacitatea unităţii, în consecinţă, tot prin rotaţie, vor lucra 50% din salariaţi, iar 50% vor intra în şomaj tehnic. Trei secţii vor lucra parţial, iar una este închisă pentru lucrări de întreţinere", a declarat liderul de sindicat de la Arcelor Mittal Iaşi, Constantin Rotaru.
Potrivit acestuia, angajaţii au fost informaţi că se va deschide o schemă de plecări voluntare din cadrul unităţii. "Din spusele administraţiei, această schemă va afecta doar 2-3% din personal, adică vreo 20 de oameni, schema fiind dedicată în special celor cu gulere albe, ca să mă exprim aşa. Mă refer la personalul care nu lucrează direct în producţie", a precizat Constantin Rotaru.
Conducerea Arcelor Mittal Iaşi şi-a mai trimis angajaţii în şomaj tehnic în perioada octombrie - decembrie 2008, timp în care unitatea a lucrat la jumătate din capacitate. În ultimele trei luni ale anului trecut, comenzile lunare au însumat circa 4.000 de tone, faţă de circa 9.000 tone lunar în perioada ianuarie - septembrie 2008.
"Mesajul conducerii companiei pe anul în curs se poate sintetiza astfel: numai nebunii fac predicţii, iar noi nu suntem nebuni", a mai spus Rotaru.
Arcelor Mittal Iaşi, companie cu 650 de angajaţi, şi-a sistat activitatea pe 19 decembrie, pe perioada sărbătorilor de iarnă. Din cauza crizei economice mondiale, conducerea unităţii a prelungit vacanţa cu o săptămână, producţia fiind reluată de luni, 12 ianuarie.
Arcelor Mittal este cea mai mare companie de oţel din lume, având 330.000 de angajaţi în peste 60 de ţări. În România, compania controlează combinatele de la Hunedoara şi Galaţi, producătorii de ţevi din Roman şi Iaşi, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi filiala locală a companiei de construcţii Arcelor Mittal Construction.