Preşedintele Asociaţiei de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic (ASCHF) România, filiala Giurgiu, Ionela Tudor, a declarat că unii dintre protestatari au venit în faţa Prefecturii Giurgiu împreună cu copiii lor imobilizaţi în scaune rulante deoarece nu au avut în grija cui să îi lase pe copii.
"Şi eu am venit cu copilul meu aici, pentru că nu am avut cu cine să îl las. Copiii noştri au nevoie de îngrijire permanentă, de medicamente, de hrană. Sunt mulţi asistenţi personali care nu au putut veni aici pentru că persoanele de care au grijă nu sunt deplasabile. Nu avem revendicări, doar cerem drepturile noastre. Nu ne-am primit salariile de însoţitori din luna mai, când am luat doar 60%", a declarat Ionela Tudor.
Pe de altă parte, Paula Dănăcică, asistent personal, a declarat că a făcut personal o adresă către Guvernul României, care a pasat responsabilitatea către Instituţia Prefectului, care, la rândul său, s-a adresat Primăriei municipiului Giurgiu.
"S-au dat salariile în toată ţara, numai la noi nu. Eu am mama foarte bolnavă, ne-am îmbolnăvit şi noi, am ajuns să facem credite. Am trimis la Guvern o adresă, Guvernul a transmis în scris că e de competenţa Prefecturii şi a Ministerului Muncii. Uitaţi, am răspunsurile. Prefectura a trimis la Primărie, după aceea, o adresă în care le-a cerut să rezolve problema. O dau de la unii la alţii şi nimeni nu face nimic", a susţinut Paula Dănăcică.
Asistenţii personali care au protestat marţi în faţa Prefecturii Giurgiu au scandat aproape continuu mesaje precum "Vrem banii noştri!", "Nu suntem cerşetori!", "Intrăm în greva foamei dacă nu ne luăm banii!". Celor de la ASCHF li s-au alăturat şi membri ai asociaţiilor Viaţă şi Speranţă şi Licurici.
Prefectul judeţului Giurgiu, Noruţ Stănişteanu, i-a invitat pe protestatari la discuţii după mai bine de o oră de la debutul mitingului, întrucât a avut videoconferinţă. La discuţiile cu liderii asistenţilor personali, prefectul Stănişteanu a dat asigurări că va merge la Guvern chiar marţi pentru a încerca să soluţioneze problema. "Am reţinut, o să vă ţinem la curent cu demersurile noastre pe măsură ce vom avea rezultate", a mai spus Noruţ Stănişteanu.
Salariul unui asistent personal este de circa 500 lei, iar în municipiul Giurgiu sunt peste 400 de însoţitori ai copiilor şi adulţilor cu handicap.
Primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, a spus că nu au fost alocate fonduri suficiente pentru Direcţia de Asistenţă Socială Giurgiu. "Nu putem să facem absolut nimic, banii vin de la Ministerul de Finanţe, care spune că nu mai sunt bani. Nu au fost date suficiente fonduri până la sfârşitul anului. Situaţia este deosebit de gravă", a spus Iliescu, precizând că DAS Giurgiu a transmis săptămânal adrese către Ministerul de Finanţe cu solicitarea de soluţionare a problemei indemnizaţiilor asistenţilor personali.