Reprezentanţii firmelor de consultanţă anticipează faptul că certificarea declaraţiilor fiscale nu se va putea pune în aplicare. Problema o reprezintă numărul mult prea mic al consultanţilor fiscali acreditaţi de Camera Consultanţilor Fiscali.
"Suntem iîn situaţia în care 4.000 de consultanţi fiscali depun declaraţii privind impozitul pe profit pentru 500.000 de firme", a declarat Alex Milcev, partener Ernst&Young.
Specialiştii se aşteaptă ca ANAF să amâne aplicarea acestei prevederi, deşi este inclusă în pachetul de modificari ale Codului Fiscal pentru 2010.
Certificarea declaraţiilor fiscale a fost prevăzută prima oara în 2007 şi se referea la declaraţiile privind impozitul pe profit. De atunci, ANAF a prorogat cu câte un an acest termen.
O altă modificare a Codului Fiscal amânată de mai multe ori prevede generalizarea sistemului de plăţi anticipate, de la companiile din sectorul financiar la toţi agenţii economici.
Pe lângă aceste incertitudini fiscale, companiile vor fi, totuşi, nevoite să aplice o serie de modificări importante.
"Una dintre modificări este apariţia, în zona impozitului pe profit, a societăţilor europene şi a societăţilor cooperatiste europene, nişte forme de societate absolut noi pentru România, apărute după anul 2007, şi care prezintă avantajul delocalizării. Este bine ca s-au stabilit aceste reglementări, evitându-se discuţiile în contradictoriu cu inspectorii fiscali", a explicat Emilian Duca, partener Tax Department BDO.
Alte modificări importante vizează plăţile anticipate în contul impozitului pe profit, iar pentru firmele în insolvenţă s-a eliminat taxarea inversă, ceea ce înseamnă că devin plătitori de TVA, prevedere cu un impact discutabil asupra procedurilor de reorganizare, a completat Emilian Duca.
Modificările la Codul Fiscal aduc şi simplificarea sistemului de derulare a tranzacţiilor intracomunitare cu produse accizabile, cu accent pe transmiterea electronică a informaţiilor şi numai că excepţie se completează documente pe hârtie.
În privinţa reglementărilor privind impozitul pe venit, Emilian Duca a aratat că "se poate scoate în evidenţă o tendinţă de simplificare a sistemului. Persoanele care obţin venituri din activităţi independente, incluzând şi drepturi de autor, pot să plătească un impozit final, fără să mai intre în procedura de regularizare.
O altă modificare în zona impozitului pe venit este înlocuirea declaraţiei de venit cu o declaraţie de impunere. Împlicaţiile practice se vor resimţi în 2011, când va trebui să depunem pentru 2010, fiind o măsură foarte bună. Aceasta înseamnă că, la data de 25 mai, data de depunere a declaraţiei de impunere, trebuie achitat şi impozitul care rezultă din completarea declaraţiei de impozit."