\"Dacă ar exista o majoritate parlamentară sau PNL i-ar reveni postul de premier, aş fi gata să-mi asum această funcţie. Nu cred însă că este o variantă probabilă. Altă variantă nu ar fi. Este normal ca preşedintele partidului să-şi asume acest lucru\", a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu, la finalul şedinţei Biroului Permanent Central şi cu câteva minute înaintea de reuniunea Comitetului Executiv Naţional.
Antonescu a precizat că PNL va discuta cu toate formaţiunile despre formarea unei majorităţi de guvernare, deci inclusiv cu PD-L, cel care astăzi printr-o scrisoare trimisă de preşedintele Emil Boc, i-a invitat pe liberali la negocieri. PNL are însă condiţii înainte. Unele mai mult formale, deocamdată: să existe o decizie a Curţii Constituţionale în privinţa validării sau invalidării realegerii lui Traian Băsescu ca preşedinte al României, iar premierul desemnat Liviu Negoiţă să renunţe la mandat.
Totuşi Antonescu nu a fost foarte clar în privinţa posibilităţii unei colaborări cu PD-L. Pentru că tot el a amintit că în BPC a fost adoptată o decizie cu 29 de voturi pentru şi două abţineri prin care PNL \"nu acceptă să intre în sistemul de putere aşa cum îl aşează Traian Băsescu şi PD-L\".
Antonescu, reconfirmat unanim în BPC
În plus, preşedintele PNL a cerut şi primit un vot de reconfirmare. \"Am cerut colegilor mei un vot de încredere. Acest vot mi-a fost acordat în unanimitate. 31 de voturi din 31 posibile. Ne exprimăm încrederea în faptul că în zilele următoare, Curtea Constituţională va da o soluţie corectă unui proces electoral plin de fraude, fraude majore. Până atunci nu avem în vedere să recunoaştem un preşedinte ales al României. PNL examinează toate posibiltăţile să găsească o rezolvare a crizei politice\", a afirmat şeful liberal.
Tăriceanu: Condiţii punem la negocieri, nu înainte
Ţinta criticilor de ieri ale lui Antonescu, cel care a vorbit la telefon cu preşedintele Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu, a părut din nou mai flexibil decât şeful partidului, atunci când vine vorba de o apropiere de PD-L şi şeful statului. \"Astăzi nu s-a pus problema de a opta. Există un premier desemnat, un guvern demisionar şi o contestaţie la Curtea Constituţională. Eu cred că este de aşteptat ca premierul desemnat să-şi depună mandatul. Apoi să existe o clarificare a Curţii Constituţionale şi apoi discuţii exploratorii pentru găsirea unor soluţii pentru ieşirea din criză. La discuţiile exploratorii dacă vin cu condiţii, nu mai sunt exploratorii. Condiţiile apar la momentul negocierilor. Pot să fac parte din echipa de discuţii cu PD-L. Opţiunea de a merge la guvernare este foarte complicată, după cum şi cea de a merge în opoziţie este la fel de ineficientă din multe puncte de vedere\", a declarat Tăriceanu.
Fostul premier a spus că liberalii nu pot pune condiţii înainte de negocieri. \"Eu am să pornesc de la obiective şi apoi să mă refer la mijloace: ieşirea din criză şi la asta putem să aducem soluţii, iar apoi trebuie să avem garanţii politice că lucrurile nu se vor deteriora. Sunt unul care am avut conflicte cu Traian Băsescu. În politică între situaţia ideală şi cea reală, dacă nu ţinem cont de situaţia reală, dacă ne lipseşte pragmatismul, suntem autişti. Nu înseamnă să tolerăm anumite derapaje politice. De aceea trebuie să cerem garanţii, iar dacă nu avem încredere în aceste garanţii, avem varianta opoziţiei\", a spus Tăriceanu.
Deciziile BPC vor fi supuse în continuare votului Comitetului Executiv Naţional, for care include conducerea partidului şi şefii organizaţiilor judeţene.