Burada a susţinut că ordinul 107/2009 care modifică regulamentul Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) vizează "fluidizarea activităţii de control a instituţiei, definirea cu claritate a tipurilor de supraveghere şi a unor termeni, formularea conţinutului unor documente şi stabilirea cu claritate a instituţiilor care se supun supravegherii".
Precizările vicepreşedintelui ARNMAP vin ca urmare a deciziei luate de Comisia de anchetă în cazul ministrului Turismului, Elena Udrea, privind sesizarea primului-ministru în legătură cu acest ordin, parlamentarii considerând că acest act modifică "ilegal" regulamentul instituţiei.
Pe de altă parte, preşedintele ANRMAP Cristina Trăilă a comentat decizia Comisiei de anchetă în cazul Elena Udrea de angajare a unor experţi în achiziţii publice plătiţi din bugetul Camerei Deputaţilor, precizând că Autoritatea era dispusă să pună la dispoziţie gratuit serviciile propriilor experţi. "Ne-am oferit disponibilitatea, inclusiv comisiilor parlamentare, de a oferi gratuit expertiza noastră. Salutăm cu interes că în Comisie a fost numit ca expert fostul preşedinte ANRMAP, Marius Gogescu, însă am fi putut oferi gratuit aceste servicii prin experţii noştri şi nu ar fi fost necesar să se cheltuiască banul public", a susţinut Trăilă.
Preşedintele ANRMAP a precizat că, în primul semestru al anului 2009, au fost verificate 905 proceduri de achiziţii, dintre care 147 de licitaţii deschise, şase licitaţii restrânse, 293 de cereri de ofertă, două negocieri cu publicare de anunţ prealabil, 102 fără publicare de anunţ, precum şi 174 de achiziţii fără procedură, care nu au respectat prevederile OUG 34/2006.
În urma controalelor, ANRMAP a iniţiat 47 de proceduri în anulare pentru achiziţiile controlate.