\'\'Un medic rezident în anul I câştigă, în mână, cu tot cu sporuri, 800 sau 900 de lei. Un medic rezident în anul VI are un venit de 1.400 de lei. Iar aceste venituri presupun între 6 şi 11 ani de studii superioare\'\', a declarat pentru REALITATEA.NET, dr. Clara Matei, director executiv al Asociaţiei Medicilor Rezidenţi.
Nu e de mirare astfel de ce mii de medici bine pregătiţi au ales în ultimii ani să părăsească ţara. De la cadre medicale cu experienţă la medici rezidenţi, cu toţii aleg să profeseze în străinătate. În primele opt luni ale acestui an peste 3.000 de medici au plecat în străinătate, cu 30% mai mulţi decât în 2008, potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae. Iar fenomenul este în continuă creştere.
\'\'În România sunt acum 10.000 de medici rezidenţi. Dintre aceştia peste 60% au făcut cerere pentru obţinerea certificatului de conformitate, act necesar pentru a lucra în străinătate\'\', a spus Clara Matei.
Fenomenul se face simţit şi în universităţile de medicină. Rectorii acestor instituţii susţin că mulţi studenţi anunţă încă din primii ani că vor pleca în străinătate imediat ce vor ridica diploma de absolvire de la facultate.