Fosilele descoperite, în formaţiunea Doushantuo, din sudul Chinei, datează din urmă cu 600 de milioane de ani şi printre ele se găsesc şi câteva dintre primele organisme apărute pe Pământ: bureţi, meduze şi o formă primitivă de corali.
Când trăiau aceste organisme, mucegaiul şi o serie de plante primitive colonizaseră deja pământul şi creşteau treptat nivelul de oxigen din atmosferă.
Lacurile absorb oxigenul atmosferic mai repede decât oceanele, aşa că lacurile au fost medii mult mai primitoare, a declarat Martin Kennedy, autorul studiului care a apărut în numărul online al jurnalului Proceedings of the National Academy of Sciences.
"Oceanelor le-ar fi trebuit mult mai mult timp să acumuleze aceeaşi concentraţie de oxigen, faţă de lacuri", a mai adăugat Kennedy.
Alţi oameni de ştiinţă au respins ipoteza lacurilor din cauza faptului că aceste întinderi de apă au o viaţă scurtă, în general de doar câteva mii de ani, prea puţin timp pentru ca viaţa să evolueze.
Pe de altă parte, lacul din Doushantuo a rezistat zeci de milioane de ani şi longevitatea sa ar fi ajutat animalele să iasă pe maluri.