Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a început, în martie, cercetarea fostului adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Angela Ciurea, pentru mai multe abateri disciplinare, printre care şi exercitarea funcţiei cu rea-credinţă.
Concret, Comisia de disciplină din cadrul CSM a sesizat Secţia pentru procurori în cazul Angelei Ciurea, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, pentru abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) şi h) din Legea nr. 303/2004, "constând în încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii şi exercitarea funcţiei cu rea-credinţă", în perioada în care aceasta era adjunct al DIICOT.
Art. 99 lit a) din Legea privind statutul procurorilor şi judecătorilor se referă la faptul că reprezintă abatere disciplinară încălcarea prevederilor legale referitoare la declaraţiile de avere, declaraţiile de interese, precum şi prevederile referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii.
Cealaltă prevedere legală care ar fi fost încălcată de Ciurea se referă la exercitarea funcţiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedură, cu rea credinţă sau din gravă neglijenţă, dacă fapta nu constituie infracţiune.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, la începutul acestui an, decretul de eliberare din funcţia de procuror adjunct al DIICOT a Angelei Ciurea, care şi-a dat demisia din această funcţie şi a revenit la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.
Presa a relatat că fostul procuror-şef adjunct al DIICOT, Angela Ciurea, ar fi plecat, în decembrie 2008, la Nisa, pe banii unuia dintre persoanele pe care le cerceta, şi anume Stamen Stantchev.
Acolo s-ar fi întâlnit cu inculpatul, fără să anunţe conducerea DIICOT. Mai mult, câteva luni mai târziu, procurorul Ciurea nu a făcut recurs împotriva încheierii prin care instanţa revocase măsura preventivă impusă lui Stantchev.
Pe de altă parte, surse judiciare au declarat, pentru NewsIn, că Angela Ciurea i-ar fi cerut lui Stantchev să se întâlnească la Nisa, pentru a-l audia. Stamen Stantchev s-ar fi prezentat acolo cu avocatul său şi i-ar fi dat procurorului o declaraţie, care ar trebui să se găsească în dosar.