Principalele probleme reclamate de salariaţi sunt neplata la timp a salariilor şi lipsa unui contract de muncă, neeliberarea unui carnet individual de muncă, dar şi neplata orelor suplimentare sau nerespetarea regulilor privind securitatea la locul de muncă. Mai bine de jumătate dintre cei care au înaintat petiţii reclamă faptul că nu şi-au primit salariile la timp.
''Dacă în ultima jumătate a anului trecut am avut înregistrate 5.000 de plângeri, în acest an, în primele opt luni, avem 9.700 de petiţii. Au fost cazuri în care angajatorii au întârziat cu plata salariilor şi 4-5 luni, în cazul unor firme de pază'', a declarat pntru REALITATEA.NET, Constantin Bujor, director ITM Bucureşti.
La Inspectoratul Teritorial de Muncă au mai fost primite şi reclamaţii privind concedierile abuzive, nerespectarea programului de lucru sau munca fără forme legale.
Numărul angajaţilor fără forme legale din Bucureşti a crescut în semestrul I cu 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2008, pe fondul crizei, care a împins multe companii să caute mijloace de a evita plata contribuţiilor, a declarat vineri directorul coordonator adjunct al ITM Bucureşti, Cecilia Voicu.
Probleme sunt în toată ţara.
''ITM Bistriţa va demara o serie de controale. Avem semnale privind neachitarea la timp a salariilor sau a orelor suplimentare'', a precizat Augustin Moldovan, şef serviciu Control Relaţii de muncă, din cadrul ITM Bistriţa.
''Sunt probleme cu plata salariilor. Avem mai multe plângeri de la angajaţii cu astfel de reclamaţii'', a precizat Ionel Petrea, director coordonator, ITM Galaţi.
Lupta angajaţilor pentru recuperarea salariilor nu este deloc uşoară. Sesizarea problemelor la Inspectoratele Teritoriale de Muncă este doar primul pas.
''După depunerea petiţiilor, noi mergem în control la societăţi, iar dacă plângerile angajaţilor se dovedesc fondate cerem acestora să achite salariile'', susţine Iulian Tărăboanţă, director coordonator ITM Iaşi.
Controalele de la ITM nu îi sperie însă pe angajatori, iar de multe ori, singura soluţie pentru angajaţi este acţionarea în instanţă a angajatorilor.
''De multe ori angajatorii nu se conformează. Mulţi dintre ei, sunt afectaţi puternic de criza economică, şi sunt mposibilitate de plată. În această situaţie, singura modalitate prin care angajaţii îşi mai pot recupera banii este să apelze la instanţele de judecată. Iar aceasta este calea pe care o urmează mulţi dintre ei'', a mai precizat Iulian Tărăboanţă.