Muncitorii au lipit pe lumânări numele tuturor partidelor politice care au condus România (PSD, PD-L, PNL, UDMR), arzînd şi fotografii care înfăţişau elicopterele construite, de-a lungul timpului la Ghimbav. Ei au vrut astfel să protesteze împotriva politicii guvernanţilor faţă de societăţile de pe platforma industrială IAR şi a lipsei de perspective a celor două societăţi.
"Nu mai sperăm nimic şi acţiunea de astăzi am făcut-o pentru ca opinia publică să ştie că la Ghimbav şi evident în România nu se vor mai produce elicoptere. Considerăm că guvernanţii asta şi doresc. Pentru noi e ceva pierdut şi nu vom mai ieşi în stradă. Au existat metode de a salva aceste societăţi, dar guvernanţii nu au dorit asta. Acum o săptămână am trimis solicitările noastre către guvenrnaţi şi nu am primit absolut niciun răspuns", a declarat liderul de sindicat Suba Arpad.
Muncitorii au declarat că planurile de disponibilizări de al IAR au fost deja întocmite de către conducere, prima etapă de disponibilizare urmând să afecteze 350 de angajaţi care vor rămâne fără slujbe până la sfârşitul lunii iulie.
Conform aceloraşi surse, al doilea val de disponibilizări se va face la 1 aprilie 2010, urmând ca atunci să fie concediaţi alţi 350 de angajaţi."Vor mai rămâne doar vreo 160 de persoane din cei 860 câţi suntem acum, dar eu nu mă voi număra pritre ei. Nu ştiu ce se va mai întâmpla", a precizat lidrul de sindicat. Sindicatele au solicitat, printr-o scrisoare adresată Guvernului, pe care au înmânat-o prefectului Ion Gonţea, modificarea HG 1.303/2008 astfel ca 250 de muncitori să beneficieze de şomaj tehnic plătit de Ministerul Economiei, dar şi alocarea unei sume mai consistente din buget pentru repararea elicopterelor din dotarea Armatei Române, în condiţiile în care au primit doar 2,5 milioane lei din cele 45 de milioane necesare.
"Protestăm faţă de guvernanţii care nu vor sub nicio formă ca această industrie să mai existe. Cred că nu au niciun interes ca ţara să meargă şi vor să distrugă totul. În condiţiile în care am doi copii de crescut, în cazul în care voi fi disponibilizată nu pot decât să accept condiţiile de pe piaţă şi să urmez o recalificare. Sau, dacă voi avea ocazia să plec din ţară, nu voi ezita şi voi pleca", a spus Mihaela Stoica, inginer de aviaţie la IAR Ghimbav.
Situaţia este chiar mai "neagră" la ICA Ghimbav, muncitorii aşteptând luarea deciziei de închidere definitivă a societăţii. În prezent, la ICA mai lucrează doar 146 de angajaţi, zilele acestea urmând a fi decisă şi soarta lor, acţionarii urmând a decide dacă se va trece la restructurarea societăţii ori se va închide complet. La ICA există şi mari restanţe salariale, muncitorii declarând că nu şi-au mai primit banii din luna februarie, pentru recuperarea banilor care li se cuvin, muncitorii dând conducerea societăţii în judecată.