"Nu cred că este o chestiune întâmplătoare, pentru că, din datele de până azi, am primit cataloage cum eu, care lucrez în învăţământul superior de o viaţă, nu am mai văzut - cataloage care au peste 9.000 de studenţi, toţi puşi la rând, indiferent unde s-au înscris ei, la aceeaşi disciplină, cataloage semnate de acelaşi profesor. Eu nu cred că acest lucru a fost o întâmplare, ci a fost o problemă dirijată, în aşa fel încât să nu mai ştim care şi cum. Sperăm ca restul documentelor, pe care nu le-am văzut încă, la care oamenii noştri nu au avut încă acces, vor aduce clarificările", a spus Ecaterina Andronescu.
În urma controalelor efectuate la Universitatea Bucureşti, comisiile Ministerului Educaţiei au constatat că "indiferent că studentul, candidatul se înscria într-un centru de învăţământ la distanţă la Turnu-Severin, la Suceava sau la Bucureşti, toţi erau aşezaţi în aceeaşi bază de date".
"Este foarte greu acum să-i separăm pe cei care s-au înscris în formele care funcţionau legal de cei s-au înscris în formele ilegale", a spus ministrul Educaţiei.
Ministrul Educaţiei a anunţat marţi seară că diplomele tuturor studenţilor de la Spiru Haret sunt valabile, până la clarificarea situaţiei, însă controlul la această instituţie de învăţământ înaintează foarte greu, din cauza lipsei de disponibilitate a celor de acolo.
Potrivit datelor centralizate de minister, Universitatea "Spiru Haret" a solicitat, în ultimii şapte ani, eliberarea a 147.000 de diplome, numărul documentelor cerute crescând în fiecare an, de la 5.700 în 2003, la nu mai puţin de 56.000 anul acesta.
Numărul diplomelor ilegale, estimat de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) la peste 40.000, va fi stabilit cu exactitate la finalul controlului demarat de minister la "Spiru Haret".