Analiştii economici spun că planul prezentat de premierul Victor Ponta, în care explică de unde ia banii pentru a compensa pierderile bugetare în urma reducerii CAS, nu va avea efectele aşteptate. În primul rând pentru că este o mare diferenţă între teoretic şi practic, susţin aceştia.
"O masura economica, in primul rand o masura fisacala efectiva de la o anumita data, nu poate fi motivată prin surse de echilibrare potentiale la alta data, cu alta cuvinte nu poti ca sa spui ca ai o explicatie pentru scaderea CAS de la 1 octombrie 2014, prin potentiale surse de crestere a veniturilor bugetare ulterior, eventual in 2015", a declarat analistul economic Mircea Coşea, la Realitatea TV.
"Apar acolo cateva lucruri care sunt de-a dreptul comice, spre exemplu apare că de fapt acoperirea deficitului se face prin insusi efectul reducerii CAS. Chiar daca ar putea sa fie asa, asta cere o perioada de timp, care de obicei nu este mai scurta de 12 pana la 18 luni. Mai mult decat atata, apar cifre care nu sunt deloc verificabile, vor creste locurile de munca la 70 de mii, vor creste investitiile straine, pai dar cifrele sutn diferite, investitiile in Romania au scazut nu au crescut", a observat Coşea.
Analiştii consideră că aceată scădere a CAS ului nu va îi ajuta prea mult pe angajatorii din România.
"Cu cinci punte procentuale de reducere, ea nu aduce angajatorului in momentul de fata un avantaj, pentru ca este mai mult impovarat cu cele doua taxe care au venit de la inceputul anului, cu acciza pe carburanti si taxa pe stalp", a spus Coşea.
"Teoretic, o asemenea masura ar trebui sa se autofinanteze prin efect de multiplicare. Reduci un cost cu forta de munca, oamenii au mai multi bani in buzunar, ceea ce spune si prezentarea premierului, oamenii investesc ecomonisesc etc…Numai ca exista o problema cu acest efect de multiplicare: el poate sa fie mai mare, mai mic sau deloc, in functie de cum se misca salariul minim. Pentru ca pentru angajator, acestea sunt cele doua costuri - salariul minim si reducerea CAS, care merg exact ca o foarfeca. Si in acest moment salariul minim a crescut de la 700 la 900, şi va creste, iar CAS scade cu cinci puncte. Pentru ca pentru angajator, cel mai bun rezultat pe care il vad eu ar fi fost sa ramana neutru. Mi-a crescut costul cu forta de munca cu salariul minim, mi-a scazut costul prin CAS si raman la fel cum eram aucm 3 ani", a spus analistul economic Florin Cîţu.