Peste şapte milioane de utilizatori de internet din Marea Britanie riscă, din toamnă, sancţiuni pentru piraterie care vor merge de la restricţionarea accesului în mediul online, la amenzi de 50.000 de lire sterline, informează cotidianul The Independent.
Sancţiunile plănuite de guvernul britanic ar urma să-i vizeze, în principal, pe cei care descărcă ilegal fişiere ce conţin, în principal, muzică şi filme. Potrivit presei britanice, autorităţile ar fi fost convinse să susţină introducerea de sancţiuni dure împotriva pirateriei de o serie de persoane care au făcut lobby pentru oameni importanţi din industria muzicală şi cinematografică.
Tom Watson, un înalt oficial al guvernului britanic, a criticat însă propunerile de sancţionare a pirateriei online, catalogându-le drept extreme, şi a făcut apel pentru o abordare mult mai ponderată în ceea ce îi priveşte pe cei care doar descarcă materiale aflate sub protecţia copyright-ului. El a mai precizat că mult mai grave sunt acţiunile celor care fac posibilă descărcarea ilegală de pe internet a muzicii şi a filmelor şi că mai degrabă aceştia ar trebui pedepsiţi.
Intervenţia lui Watson a venit la puţine zile după ce Pirate Party, partidul suedez ce urmăreşte legalizarea pirateriei pe internet, şi-a anunţat deschiderea unei filiale în Marea Britanie. Pirate Party, care are un reprezentant şi în Parlamentul European, a adunat câte 100 de adepţi pe oră în rândul britanicilor, de la înfiinţarea filialei.
Descărcarea ilegală a muzicii şi filmelor de pe internet este o practică obişnuită pentru un britanic din 12.