"Toţi mă întreabă de ce sunt nemulţumit de predarea istoriei românilor în şcolile din R. Moldova. Îmi place istoria românilor, însă nu-mi place cursul de istorie a românilor care s-a predat mult timp în această ţară şi care de fapt este bazat pe rusofobie şi steriotipuri antiruse", a declarat Kuzmin.
Deşi a fost prezent la evenimentul din Chişinău în calitate de invitat de onoare, prim-vicepreşedintele Parlamentului, Serafim Urechean, nu i-a dat nicio replică ambasadorului rus, preferând să-şi citească mesajul de salut pregătit din timp."Îmi voi permite să mă folosesc de câteva notiţe, ca nu cumva să politizez acest eveniment cultural care are un anumit scop", a spus, la începutul discursului, Serafim Urechean.
La începutul lunii, premierul Vlad Filat a declarat că Istoria românilor va reveni în şcoli, după o perioadă de trei ani în care elevii au studiat Istoria integrată."Urmează să readucem la normalitate şi acest aspect în educaţia copiilor noştri. Vom învăţa istoria noastră - cea a românilor, aşa cum este şi firesc", a afirmat Filat.
Iniţiativa premierului Filat a fost respinsă de preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, care a declarat că în această chestiune urmează să fie luat în considerare "caracterul policultural al societăţii", unde "majoritatea absolută a populaţiei se identifică drept moldoveni"."După părerea noastră, cea mai bună variantă pentru Republica Moldova ar fi istoria statului nostru – istoria Republicii Moldova. Fără a pune accente pe momente sensibile, care ar putea duce la o scindare în societate. Am pledat şi vom pleda în continuare împotriva unor astfel de ieşiri", a precizat preşedintele PD, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de preşedinte al R. Moldova.
Anterior, guvernarea comunistă a promovat constant excluderea Istoriei românilor ca disciplină de studiu din şcolile din Republica Moldova, fapt ce a generat protestele elevilor şi istoricilor.